Bij zijn afscheid ontving Backx een Koninklijke onderscheiding.
Bij zijn afscheid ontving Backx een Koninklijke onderscheiding. Gemeente Stichtse Vecht

Lintje voor professor dr. Frank Backx uit Maarssen

MAARSSEN > Hoogleraar klinische sportgeneeskunde en sportarts prof. dr. F.J.G. (Frank) Backx uit Maarssen ontving op zijn afscheidsreceptie tot zijn grote verrassing een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Ap Reinders.


Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn toespraak somde burgemeester Reinders een lange lijst op van verdiensten van Backx in zijn werkzame leven. 'U bent van grote invloed geweest op een hele generatie sportartsen. U heeft de kwaliteit van de sportgeneeskunde in Nederland en ver daarbuiten naar een hoger plan getild.' Reinders noemde Backx een boegbeeld, iemand die zich exceptioneel heeft ingezet voor de institutionalisering en professionalisering van de sportgeneeskunde. Backx is het boegbeeld van de sportgeneeskunde met grote invloed op de ontwikkeling van dit vak.
Zo was Backx vanaf 2001 voorzitter van de medische commissie van het Koninklijke Nederlandse Korfbalverbond, waar hij eveneens acht jaar bondsarts is geweest. Hij was sinds 2003 voorzitter van de adviesraad medische zaken en dopingpreventie van de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Ook bekleedde hij verschillende bestuurlijke functies bij de Vereniging Sportgeneeskunde (VSG) zoals voorzitter en lid van vele commissies van deze beroepsorganisatie voor geregistreerde sportartsen en artsen met affiniteit met sportgeneeskunde.
Ook plaatselijk heeft hij zich onder andere jarenlang als bestuurslid technische zaken ingezet voor de christelijke korfbalvereniging CKV OVVO in Maarssen.