De afrondende fase, maar de afronding is nog niet in zicht.
De afrondende fase, maar de afronding is nog niet in zicht.

Herrie om werkzaamheden Herenweg

Communicatie

Integriteit

Door Ed Kamans


MAARSSEN > De werkzaamheden aan de Herenweg en Gageldijk in Maarssen vormen een klassiek hoofdpijndossier.


Enorme overschrijding van het budget, besloten vergaderingen, ruzie met aannemers, een rammelend bestek, veel vertragingen en problemen en ruzie tussen bewoners en de gemeente, ook over de communicatie. Nu was er onlangs weer vertraging omdat een energieleverancier nog een kabel moet leggen en de zetting van de weg misschien nog te wensen overlaat. En dat zorgt ervoor dat de laatste uitsmeer van nieuw asfalt weer op zich laat wachten. En dan heeft de gemeente het over de afrondende fase. 'Hoe dan,' zo vroeg bewonerswoordvoerder Gerard Baars zich af bij het inspreken in de commissie. Hij somde een reeks kritiekpunten op zoals communicatie en schadeafdeling en zijn inschatting is dat alles nog wel een jaar kan duren. Op de agenda stond de motie van GroenLinks en Samen Stichtse Vecht SSV, die pleiten voor een quick-scan door een onafhankelijk bureau om alle problemen nu echt boven tafel te krijgen met een realistische en transparante tijdsplanning. Ook moeten alle financiƫle tegenvallers, nu nog geheim, openbaar worden gemaakt. Een ruwe schatting levert een schadepost op van bijna 1 miljoen euro en het is ook niet duidelijk of de gemeente daar voor opdraait of de aannemer de rekening moet oppakken.
Maar de commissie kwam niet aan de discussie toe, want na wat vragen van Lokaal Liberaal-raadslid Frank Venus, die ook woont in dat gebied, werd zijn integriteit in twijfel getrokken door vragen en opmerkingen van de VVD en Samen Stichtse Vecht. 'Mag Frank Venus wel het woord voeren', zo maakte VVD-raadslid De Vries een punt van orde en Riƫtte Habes van SVV wilde dat die vermeende belangenverstrengeling direct zou worden getoetst bij de griffie. Veel opgetrokken wenkbrauwen en verbazing bij de overige fracties, maar commissievoorzitter Van Nieuwenhoven kon niet anders doen dan even schorsen voor ruggespraak. Commissievoorzitter Jos van Nieuwenhoven, ook duidelijk verrast door de gang van zaken, kwam terug met de mededeling dat Frank Venus zelf de vergadering verlaten had. 'Het is een grijs gebied en van mij had Frank Venus gewoon kunnen blijven,' aldus de commissievoorzitter.
Een discussie zonder de grootste fractie in de raad was de meeste fracties te gortig en daarom is het agendapunt met de motie verdaagd. GroenLinks-fractievoorzitter Gemke, die geen enkele moeite had met de woordvoering door Frank Venus, wilde wel doorvergaderen omdat nu de inwoners de dupe worden door het uitstel. En de bewoners zelf, die de discussie hadden gevolgd: 'Wat een circus hier in Stichtse Vecht,' was het alleszeggende commentaar.