Afbeelding

Betaalbare huizen, goed OV en veel sporten

Omgevingsvisie

Jongeren

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Betaalbaar wonen, goed openbaar vervoer en mogelijkheden om te sporten.


Dat vinden middelbare scholieren in Stichtse Vecht belangrijk, blijkt uit een enquête uit maart en april over de toekomst van Stichtse Vecht. Op de valreep van de vaststelling van de Omgevingsvisie, de blauwruk voor de komende 20 tot 30 jaar, is de jeugd ook aan zet om een mening te geven over de toekomst.

Wethouder Jeroen Willem Klomps: ‘We zijn blij met de mening van jongeren. Zij zijn namelijk de bewoners van de toekomst.’ Tijdens hun les maatschappijleer vulden 365 scholieren de vragenlijsten in. Van hen was 86% tussen de 14 en 16 jaar en 13% tussen de 17 en 19 jaar. Ze reageerden op stellingen als ‘kies 3 dingen die aanwezig moeten zijn in de omgeving waarin je woont’ en ‘kies 3 dingen die voor jou nodig zijn om in Stichtse Vecht te blijven wonen of om na je studie terug te komen’. Jongeren geven aan dat ze het gezellig vinden in hun dorp, maar dat er wel meer te doen zou mogen zijn. Voor hun toekomst vinden ze betaalbaar wonen belangrijk. Een groot deel van de jongeren geeft aan te willen wonen in een huis dat zijn eigen energie opwekt en gemaakt is van duurzame materialen. Over hoe de duurzame energie dan moet worden opgewekt, zoals met windenergie, kerncentrales, gedragsverandering of zonnevelden is geen stelling opgenomen in de enquete. De scholieren willen verder voldoende mogelijkheden om te sporten, deels in de natuur, maar vooral bij goede sportclubs. Ook willen ze goed openbaar vervoer, mogelijkheden om uit te gaan en voldoende winkels en groen in hun omgeving.
De input van de jongeren neemt de gemeente mee in de omgevingsvisie die zij aan het opstellen is. Hierin geven we met elkaar aan wat we belangrijk vinden voor de omgeving waarin we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. En de keuzes die inwoners van Stichtse Vecht daarbij maken. De afgelopen maanden zijn ook op andere manieren diverse groepen om hun mening gevraagd. De ontwerp-omgevingsvisie ligt vanaf 4 juni ter inzage. Dan is er nog de kans voor aanvullende opmerkingen of bezwaren voordat de raad er uiteindelijk een klap op geeft.
De jongeren hadden nog wel wat nabranders aan het einde van de enquête, zoals: 'Ik hoop dat er iets met mijn opmerkingen gedaan wordt' en 'Blijf naar de mening van jongeren vragen' en 'Denk aan de jongeren'. Een duidelijk signaal dat de gemeenteraad en het college bij verdere uitwerking van de toekomstplannen mee kunnen nemen.