Afbeelding
Fotocredit: ©? Media Perspectives

Gehandicaptenparkeerkaart is duur in Stichtse Vecht

REGIO > Vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is de afgelopen weken onderzoek gedaan naar het verschil in de prijs van gehandicaptenparkeerkaarten per gemeenten.


Met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen gehandicapten gratis parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. De gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking, die niet verder dan 100 meter kunnen lopen met behulp van krukken of een ander hulpmiddel. Met zo’n kaart kunnen ze dichtbij de ingang van voorzieningen, bijvoorbeeld van de supermarkt, parkeren.
De prijs voor het aanvragen van zo’n kaart verschilt echter per gemeente. In Heerlen betaal je 471,25 euro, in Rotterdam 83,60 en als inwoner van Hardenberg of Bloemendaal hoef je zelfs helemaal niets te betalen voor de Europese Gehandicaptenparkeerkaart (GPK).
In provincie Utrecht is de gemiddelde prijs van een Gehandicaptenparkeerkaart 112,02 euro. Dit tegenover de landelijke prijs van 105,35 euro. In de regio Utrecht staat Stichtse Vecht op de vijfde plaats als het gaat om de kosten van de vergunning. Tot voor kort was het gratis, maar vanwege bezuinigingen moet er nu weer betaald worden voor de vergunning en dat is 176,60 euro. Bunnik is de duurste gemeente met 195,80 euro en dan volgen De Bilt 190,00 euro, IJsselstein 179,95 euro en Woudenberg 176,80 euro.
Het goedkoopst ben je uit in De Ronde Venen, daar is de vergunning gratis. Woerden staat op de tweede plaats met 26,75 euro. Ook in Nieuwegein ben je met 35 euro niet veel kwijt.