Afbeelding

Overlast van kraaien in de Europalaan

Vogels met jongen jagen bewoners schrik aan

MAARSSEN > De kraaienpopulatie op en rond de Europalaan in Maarssen-Dorp is de laatste jaren flink uitgedijd.


Het schorre gekras is overal te horen in de lange straat in de Staatsliedenbuurt aan de rand van het dorp met de vele hofjes en drie flats. 'Ja, het zijn er wel veel en dat merk je,' zo beaamt een buurtbewoner in zijn tuin. 'De kraaien jagen ook de kleine vogeltjes weg uit mijn tuin, zoals mussen en koolmezen. Ik zie die vogels bijna niet meer op de zakjes pinda's en vetbollen, die ik ophang. Vroeger was dat anders.'
In de bomen, soms wel 15 meter hoog, zitten veel nesten. Blijkbaar is de rustige omgeving een ideaal broedgebied voor de zwarte kraai.

'Je schrikt er wel van als zo'n vogel aanvalt en vlak over je hoofd scheert. Dat is niet prettig, maar wat doe je er aan? Opletten, maar ze komen altijd onverwachts aanvliegen,' zo vertelt een bewoner bij het uitlaten van zijn hondje. En iedereen kent wel een verhaal van een buurtgenoot, die ook in het hoofd is gepikt door een agressieve kraai die nu hun jongen beschermen in het territorium. Toch reageren de meeste buurtbewoners laconiek op de vermeende overlast van de zwarte kraaien in hun straat. 'Het is maar even en zo gebeurt er nog eens wat in de buurt,' is de reactie van een bewoners van de Europalaan.
De gemeente kent de meldingen van enkele bewoners, die zijn aangevallen, maar er is vooralsnog geen reden in te grijpen. 'We houden het in de gaten,' aldus een woordvoerder van de gemeente.
Ook is de kraai een beschermde vogel, die broedt vanaf eind maart tot juni met één legsel van meestal zo'n 4 eieren. De broedduur is 17- tot 22 dagen. De jongen zitten dan nog 30 tot 36 dagen op het nest. Na het uitvliegen krijgen jongen nog zo'n 5 weken voedsel van de ouders. Het is dus nog even twee maanden oppassen in de tuin en bij het blokje om met de hond.