Ruimte genoeg om de nodige afstand te houden.
Ruimte genoeg om de nodige afstand te houden.

Even binnenlopen kan weer gewoon

Ontmoeten

Activiteiten

Door Ed Kamans


BREUKELEN > De koffiemachine pruttelt, de kopjes rinkelen, de koektrommel is weer gevuld, maar bovenal klinkt er weer geroezemoes.


Wijkcentrum Over-Noord in Breukelen is weer open en dat werd na maandenlange lockdown ook weer hoog tijd. 'Een wijkcentrum zonder bezoekers heeft geen functie, we zijn dolblij dat we weer open zijn en hebben er zin in om alles weer op te starten,' zegt Ineke van Rossum-Spruit Koopmans, secretaris Wijkcentrum Over-Noord. 'Bewoners hebben het ook gemist, vooral het even binnenlopen op dinsdag voor een kopje koffie of een praatje over wat er speelt in de wijk. Daar is altijd behoefte aan, zeker in deze rare tijden.' Het wijkcentrum aan de Vrijheidslaan heeft voor het grote raam nu alles oranje als steuntje voor het Nederlands elftal op het Europees Kampioenschap Voetbal. 'Zo valt het ook op dat we weer open zijn en iedereen weer welkom is, uiteraard binnen de regels zoals de 1,5 meter. Maar we hebben de ruimte,' zegt Ineke van Rossum-Spruit Koopmans over het centrum, vlak bij het winkelcentrum, dat in 2010 de deuren opende en sindsdien een vaste waarde is in de wijk Breukelen-Noord. 'Het is belangrijk voor de leefbaarheid en sociale samenhang voor zowel jonge als oudere wijkgenoten.' De planning voor de herstart met alle activiteiten is in de maak, het bestuur mikt op september als hopelijk de regels rond Covid-19 nog verder versoepeld zijn. 'We kunnen altijd extra vrijwilligers gebruiken, ook inwoners uit heel Breukelen die iets leuks of leerzaams willen organiseren zijn welkom. Alles is mogelijk,' zegt Ineke.

Normaal is de agenda van het wijkcentrum bomvol met onder meer schaken, klaverjassen, gezamenlijke maaltijden met schuif-eens-aan, koken met kinderen, lezingen, boekbesprekingen, muziekbijeenkomsten klassieke muziek, repair café en de mini-bibliotheek. 'Hopelijk kan alles weer na de zomer, want er is veel belangstelling, zoals voor de bibliotheek. Je kunt boeken brengen en weer meenemen, terugbrengen hoeft niet,' zegt vrijwilligster Joke, die er met aandacht voor zorgt dat de grote boekenkasten er netjes uitzien en dat ook al te vieze en beschadigde boeken niet in de collectie terechtkomen. 'Het is laagdrempelig en bij het halen en brengen van een boek kun je gelijk een praatje maken met een kopje thee of koffie.' En zo herbergt het wijkcentrum Over Noord veel activiteiten voor alle bewoners in Breukelen, maar is het bovenal een ontmoetingsplek.

'En je kan de ruimte ook huren, ideaal voor een grote verjaardag of feestje. We hebben een keuken, waarin je maaltijden kan bereiden en voor de kinderen is er de grote speeltuin aan de overkant van de straat', aldus Ineke van Rossum-Spruit Koopmans. Kijk ook op https://over-noord.nl voor alle informatie en de agenda.

Afbeelding
Afbeelding