Wethouder Van Dijk (links) woensdag op de fiets door Maarssenbroek.
Wethouder Van Dijk (links) woensdag op de fiets door Maarssenbroek.

Snelle aanpak achterstallig onderhoud

Wegen

Fixi

Door Ed Kamans



STICHTSE VECHT > De afgelopen jaren heeft de gemeente het onderhoud van wegen flink laten sloffen en dat kwam het college op forse kritiek te staan in de commissie Fysiek Domein.


Alle fracties waren voor het nieuwe Beheersplan Wegen 2021-2035, maar wel met een aantal forse kanttekeningen. 'Hoe heeft het zover kunnen komen', was de retorische vraag van VVD-raadslid Van Nieuwenhoven over de soms erbarmelijke staat van de wegen in Stichtse Vecht. 'We zijn hier echt van geschrokken, je ziet het ene na het andere gat als je door de gemeente rijdt.' Voor de PVV was de oorzaak helder. 'Er is te weinig aandacht geweest voor de fysieke leefomgeving. Er zijn te veel ambtenaren ingezet op mooie thema's als klimaat en duurzaamheid met allerlei nota's,' aldus PVV-commissielid Romp. Volgens wethouder Van Dijk was er inderdaad geringe ambtelijke capaciteit en was het ook niet goed gegaan met aanbestedingen, zodat veel werk stil was komen te liggen. 'Toen ik in 2019 de portefeuille overnam bleek dat er geen actueel beheersplan was, de laatste versie was uit 2013. In 2020 moesten we dus alle wegen opnieuw inspecteren, ook visueel. En het plan was dus begin 2021 klaar. Maar ik ben ook geschrokken, er is werk aan de winkel. En we zijn direct aan de slag gegaan,' aldus wethouder Van Dijk, die zelf nu regelmatig met de fiets en auto de weg op gaat, zoals gisteren in Maarssenbroek. Volgens commissielid Jonker van Samen Stichtse Vecht had het allemaal niet zo lang hoeven duren, want de vele Fixi-meldingen door inwoners spreken boekdelen over de staat van het onderhoud en de nalatige aanpak. 'We gaan nu openstaande meldingen sneller wegwerken. En we werken ook aan nieuwe procedures, waardoor de aannemer sneller aan de slag kan met herstel en reparaties. En dus niet zoals afgelopen winter, toen door de vorst veel gaten in de weg ontstonden, die pas later werden hersteld,' zo was de uitleg van wethouder Van Dijk. Nu heeft elk nadeel een voordeel, doordat er vorig jaar minder werk was verricht is er ook geld overgebleven. Bij veel fracties was er de zorg over de staat van de wegen in het buitengebied en de bermen. Het CDA heeft al herhaaldelijk de Bosdijk onder de aandacht gebracht. Het steeds zwaarder wordende vrachtverkeer en landbouwverkeer zorgt voor veel schade, maar een echte oplossing is daar niet voor. Ook moet de gemeente meer aandacht besteden aan de fiets- en wandelpaden in de diverse kernen van Stichtse Vecht. Bij grote projecten die op stapel staan, zoals de Wagendijk, beloofde wethouder Van Dijk dat ook bewoners nauw bij de plannen betrokken worden.

Volgende maand staat het beheerplan Wegen op de agenda van de gemeenteraad. En met de nodige aansporingen tot haast is de meerderheid voor het plan, ook al omdat Stichtse Vecht geen herhaling wil van het dodelijk ongeluk in 2009 met een motor op de Nieuweweg bij Tienhoven, veroorzaakt door bobbels in de weg.