Moe maar voldaan staan Jan Rutterkamp en Bert van Rossem op de kant.
Moe maar voldaan staan Jan Rutterkamp en Bert van Rossem op de kant.

Duizenden euro's voor de Voedselbank

Zwemtocht

Enthousiasme

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Een week na de grote zwemtocht over De Vecht voor de Voedselbank Stichtse Vecht is de vermoeidheid weg uit de lijven van 64-jarige Bert van Rossum en Jan Rutterkamp (56).


Het duo zwom 25 kilometer van Oud-Zuilen naar Nigtevecht en dat was ondanks de vele uren training in een zwembad en veel buitenwater, zoals de Loosdrechtse Plassen, op schema's van ZwemAnalyse.nl een zware klus. 

'We hebben op het laatste stuk tussen Vreeland en Nigtevecht het tempo van wat laten zakken. Ook had ik nog even kramp in de buurt van Breukelen, maar dankzij het advies van Fysio Beelen voor magnesiumpillen ging het al weer snel beter. Maar we hebben het gehaald en daar gaat het om,' zegt een tevreden Bert van Rossum, die blij was met de perfecte weersomstandigheden, niet te warm, droog en beetje meewind. 'We hadden de golfjes mee.'  
En ook de opbrengst voor de Voedselbank Stichtse Vecht mag er wezen. Alles bij elkaar staat de teller op ruim 8000 euro en er komt nog wat bij de komende dagen. De cheque gaat eerdaags richting de Voedselbank Stichtse Vecht, die erg blij is met het extraatje dankzij de twee doorzetters.
 'Iedereen bedankt voor het geven, onderweg werd er ook nog spontaan giften gedaan door toeschouwers aan de kant en passerende bootjes. Het was fantastisch, al die steun tijdens de tocht van meelopers en meefieters met aanmoedigingen. Ik kreeg daar toch veel van mee tijdens het zwemmen en ik heb veel bekenden zien staan. En natuurlijk de familie met zoon Pim in de volgboot. Het was niet makkelijk, maar het was ook wel genieten.'

Zo kijkt Bert van Rossum terug op de tocht, die 's ochtends om 08.00 uur begon met het startschot van burgemeester Ap Reinders, die onderweg ook nog een paar keer kwam kijken naar het duo. 'Ik heb grote bewondering voor deze prestatie', aldus de burgemeester.
De zwemtocht ging van Oud-Zuilen naar Maarssen, Breukelen, Nieuwersluis, Loenen, Vreeland en Nigtevecht met onderweg wat haltes voor even rust, eten en drinken. En ook daar stond veel publiek, dat ook via een live blog met veel foto's op www.varnws.nl precies kon volgen hoe het ging met de zwemmers en waar de volgende stop was. Rond 18.00 uur kon het duo na 10 uur zwemmen nog zelf de steiger opklimmen en konden de wetsuits uit. 

'We hadden aan belangstelling niet te klagen, wat een steun en toejuichingen,' zegt Bert van Rossum, die afgelopen week toch al weer enkele uren in het water lag en op de fiets zat.
'Er komt nog wat aan, in september doe ik mee aan het WK Aquabike in Almere, een soort triatlon zonder marathon. Toch 3,8 kilometer zwemmen en 180 kilometer fietsen. En dus train ik gewoon door.'
Plannen voor een nieuwe grote zwemtocht zijn er even niet. De speciale pagina op www.geef.nl voor de donatie.is nog even in de lucht, dus een bijdrage geven kan nog steeds.