Nederlands praten

BREUKELEN > Kom mensen ontmoeten en Nederlands oefenen in de speeltuingroep aan de Vrijheidslaan in Breukelen. Vanaf 1 juli zijn hier elke donderdagochtend taalcoaches om samen te kletsen. Kinderen zijn ook welkom. Elke donderdag 10.00 uur, bij droog weer in de speeltuin tegenover wijkcentrum Over-Noord, Breukelen. Kosten: gratis.


Festival

UTRECHT > Ruim negenhonderd bezoekers van het Utrechtse festival Verknipt zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat zegt de GGD. Het festival werd in het weekend van 3 en 4 juli gehouden bij recreatieplas Strijkviertel. Een aantal dagen later bleek dat meerdere bezoekers van Verknipt corona hebben opgelopen. Nu blijkt dat het aantal is opgelopen tot meer dan negenhonderd. Op de eerste dag van het dancefeest raakten volgens de GGD minimaal 448 festivalgangers besmet. Voor de tweede dag staat de teller op 516 bevestigde coronagevallen. Volgens de GGD kunnen de aantallen de komende dagen nog verder stijgen. Een woordvoerder van de GGD in Utrecht zegt dat het aantal besmettingen lastig in kaart te brengen is omdat het evenement bezoekers trok uit het hele land. Het gaat om honderden mensen die zich na het bezoek aan Verknipt gemeld hebben bij de GGD in een andere regio dan Utrecht. Ook het bron- en contactonderzoek wordt door die andere GGD-afdelingen gedaan. Verknipt was een van de eerste festivals die gehouden werden na de versoepelingen van de coronamaatregelen. Bezoekers moesten testen voor toegang, maar bij meerdere feesten kroegen en clubs in het land bleek later dat dit niet waterdicht was. De GGD zegt dat er geen signalen zijn dat bezoekers van Verknipt zich niet aan de regels hebben gehouden. 


KunstRonde

NIGTEVECHT >  Op zaterdag 3 juli is op Fort Nigtevecht de rondreizende expositie van de KunstRonde van start gegaan. In het kader van het 25ste Lustrumjaar van de KunstRonde worden er allerlei extra activiteiten georganiseerd. De rondreizende lustrumexpositie is daar een van. Op drie historische forten van de Hollandse Waterlinie wordt op speciale, grote foto-borden een selectie van het oeuvre van de kunstenaars die deelnemen aan de KunstRonde getoond. Fort Nigtevecht is het tweede fort in deze reeks van drie en tot 20 augustus open voor bezichtiging. Vanaf 27 augustus reist de expo door naar Fort Nieuwersluis, het centrale punt van de KunstRonde. In het weekend van 18 en 19 september vindt de KunstRonde in haar oorspronkelijk vorm plaats.


Jeugdoverlast

MAARSSEN > De politie Stichtse Vecht heeft maandagavond op en rond het Harmonieplein in Maarssen-Dorpeen enquĂȘte gehouden over jeugdoverlast. Het onderzoek was samen met de handhavers, gemeente en jongerenwerk. Via een QR-code werden voorbijgangers en bewoners gevraagd om op hun mobiele telefoon vragen in te vullen. Met de uitkomsten en analyse van de gegevens wil de politie beter kunnen reageren bij jeugdoverlast in het centrum van Maarssen en kan de gemeente eventueel aanvullend beleid instellen.