Wafels brengen naar ouderen, een van de acties van Mahdi (r).
Wafels brengen naar ouderen, een van de acties van Mahdi (r).

Kinderburgemeester in coronatijd

Weerbaar

Wafels

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Het was een raar jaar voor de kinderburgemeester Mahdi el Farissi. 


Door corona bleef de speciale gekleurde ambtsketen vaak in het houten koffertje, maar toch kijkt Mahdi terug op een mooie tijd. 'Wel jammer dat niet alles kon, bijvoorbeeld meerijden met de politie, dat heb ik wel gemist. Maar gelukkig kon er toch veel wel,' aldus de 12-jarige kinderburgemeester uit Maarssen, die deze week zijn functie overdraagt aan Fien Sant uit Loenen. 

De lagereschooltijd op de Pionier zit er op voor Mahdi en hij gaat nu naar de Rientjes Mavo in Maarssenbroek. 'Ik heb veel geleerd dit jaar, ook spreken in het openbaar en goed je standpunten verwoorden. Het mooiste was toch het bezoek aan koningin Máxima toen ze jarig was met Meer Muziek in de klas als cadeau, dat maakte veel indruk', aldus Mahdi, die toch niet heeft stilgezeten als de agenda van het afgelopen jaar wordt doorgenomen. 

'Samen met  wethouder Hetty Veneklaas deed ik mee met de actie tegen Eenzaamheid van Welzijn Stichtse Vecht. We hadden een boodschap: Hou eenzaamheid niet voor jezelf, vraag elkaar eens hoe het echt gaat en luister naar elkaar. Met stoepkrijt op de grond geschreven en drone-opnames van gemaakt. En ik mocht meedoen in de campagne Hackshield. Een landelijke campagne en in Stichtse Vecht doen we ook mee. Om kinderen weerbaarder te maken online en zodat ze de gevaren van online leren herkennen. We hebben een film gemaakt samen met politie, de burgemeester, Jeugd-Punt en jongeren. Tijdens de kickoff van Hackshield waren de burgemeester en politie digitaal bij mij in de klas. We mochten vragen stellen over de game en over online criminaliteit. We hebben online aandacht gevraagd om pesten tegen te gaan. En bij Jeugd-Punt posters gemaakt met eigen quotes tegen pesten. Het is belangrijk om weerbaar te zijn, dan zit je ook lekker in je vel,' aldus Mahdi, die nog wel benadrukt dat een kinderburgemeester belangrijk is om de ideeën en ervaringen van kinderen naar voren te brengen. 

En daar sluit burgemeester Ap Reinders zich helemaal bij aan. 'Mahdi was een voortreffelijke kinderburgemeester, het is belangrijk dat de gemeente goed weet wat er speelt bij kinderen.'  

Een ander hoogtepunt was de Sinterklaasfilm bij RTV Stichtse Vecht, dat werd een spannend verhaal of Sinterklaas nog wel zou komen vanwege de corona. Een andere leuke activiteit was het rondbrengen van wafels naar de zorgcentra in Stichtse Vecht op Nationale Wafeldag voor het zorgpersoneel. 

'Eigenlijk nog best wel veel gedaan,' zo is de conclusie van Mahdi net voor zijn overdracht aan de nieuwe kinderburgemeester. 

'Ik hoop dat Fien er ook veel lol aan heeft, je moet ook genieten van de leuke dingen.'