Gebiedsverbod voor jongeren rond speeltuin

Mishandeling

Communicatie

Door Ed Kamans


BREUKELEN >  De onrust en overlast van jongeren in Breukelen-Noord blijft hardnekkig.


Ondanks de inzet van gemeente, politie en jongerenwerk blijft het gevoel van onveiligheid bij bewoners. En onlangs was er weer een mishandeling van een bewoner bij de speeltuin. Justitie heeft enkele verdachten op de korrel en als eerste maatregel is er een gebiedsverbod uitgevaardigd.
'De officier van justitie heeft naar aanleiding van het geweldsincident op 12 juli lopende het onderzoek de verdachten een gebiedsverbod gegeven van 90 dagen. De verdachten mogen niet in een bepaald gebied in Breukelen Noord komen', aldus een woordvoerder van de gemeente op vragen van VARnws. 'Dit gebiedsverbod is schriftelijk kenbaar gemaakt aan de verdachten en aan politie voor de handhaving. Jongerenwerk heeft met de verdachten een gesprek gehad over de inhoud van dit verbod en wat dit voor de jongeren betekent. Het betreft een gedragsregel die lopende het onderzoek wordt opgelegd door de officier van justitie.'
En de speeltuin en directe omgeving worden extra in de gaten gehouden of de verdachten zich wel houden aan het gebiedsverbod. 'Alle partijen die hierbij betrokken zijn (jongerenwerk, politie en boa’s) zijn extra aanwezig op deze locatie. Bij overtreding wordt handhavend opgetreden,' zo laat de gemeente weten. Bewoners hebben inmiddels spoedoverleg gehad met de gemeente. Uit het gesprek kwam naar voren dat de communicatie tussen inwoners, de politie en de gemeente beter kan. De betrokken inwoners willen structureel op de hoogte worden gehouden.

Verder viel op dat, hoewel het beeld in het reguliere overleg tussen politie, jongerenwerk, zorgpartners en gemeente over het algemeen rustig was, er door de inwoners toch overlast werd ervaren. Dit moet beter op elkaar worden afgestemd. De gemeente neemt hierin het voortouw, zij heeft de regie in de aanpak van jongerenoverlast. De gemeente gaat de informatie van de politie, jongerenwerk en zorgpartners delen met vertegenwoordigers van de inwoners en brengt de beelden over de situatie samen.
'Het belangrijkste doel is daarbij om in gesprek te blijven met elkaar, dat inwoners zich gehoord voelen en er samen naar oplossingen gezocht wordt. De vragen die uit het gesprek van 21 juli naar voren kwamen zijn beantwoord en gedeeld met de betrokken inwoners, aldus de gemeente. 'Volgens de bewoners was het een constructief gesprek.' zo meldt de wijkcommissie Breukelen-Noord.