Markconcert

BREUKELEN > Op 13 augustus laat de Leidse organist en klavecinist Erik van Bruggen weer zijn improvisatietalent horen in Breukelen. Het concert begint om 12.45 uur en duurt ongeveer 30 minuten. Pieterskerk, Straatweg 59; toegang vrij, collecte bij de uitgang. Als leidraad heeft hij muziek uit het eind van de zeventiende eeuw in Europa genomen, in die tijd werd er heel veel geïmproviseerd. Improviseren: de kunstenaar neemt een bestaand stuk of bedenkt zelf een melodie-met-begeleiding en daar gaat hij mee aan de slag. Wat kan er allemaal mee? - hij maakt er variaties op. De meest geslaagde versies zijn bewaard gebleven: opgeschreven door de meester zelf, door zijn collega’s of ook wel door zijn leerlingen. Erik van Bruggen laat in kort bestek horen wat er zoal te horen viel tijdens muzikale bijeenkomsten bij iemand thuis, aan het hof of tijdens een orgelconcert in de kerk, en varieert daarop. Hij voert ons door Italië, met een Ricercare, waarbij de stemmen elkaar volgen, door Spanje met een levendige Rujero. In Duitsland klinkt er een rustige Allemande, waarin we de melodie van 'Von Gott will ich nicht lassen' horen. Uit Engeland komt een vaste, zich herhalende ’ground’. Daarna een Tarantella, een volksdans uit Italië waarbij een tamboerijn meegevoerd wordt. Als slotstuk een Spaanse Tiento - in andere landen ’Fantasia’ genoemd - een toepasselijk eind waarin de concertgever nogmaals kan laten horen hoe rijk de traditie van het improviseren is! En wat een geluk: we hebben in ons dorp met het fraaie Bätzorgel van de Pieterskerk, en zijn gedeelde registers. Erik van Bruggen studeerde orgel aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht en aan het Amsterdams Conservatorium. Hij is gespecialiseerd in improvisatiestijlen van de zestiende tot en met de achttiende eeuw en in het bespelen van het pedaalclavichord.
Daarnaast geeft Erik van Bruggen orgelconcerten en -cursussen in binnen- en buitenland.


Voetbaldagen

BREUKELEN > 'Vanwege coronabesmettingen in de trainersgroep konden de voetbaldagen afgelopen week helaas niet doorgaan. Daarom zijn er alternatieve data vastgelegd en gaat dit spektakel deze zomervakantie nog ingehaald worden, namelijk op 16 en 17 augustus,' aldus de jeugdcommissie van FC Breukelen. Beide dagen duren van 10.00-16.00 uur. Waterattracties, luchtkussens en leuke voetbalspellen zijn onderdeel van de dagen. Voor eten, drinken en goede begeleiding wordt uiteraard gezorgd. Wil jij je inschrijven? Dit kan via: www.voetbalxlevents.nl. 


Vrijwilliger

STICHTSE VECHT > Iemand voordragen als de Vrijwilliger van het jaar kan nog steeds. Op verzoek van de gemeente organiseert de Vrijwilligerscentrale naast de feestelijke afsluiting óók de verkiezing voor de Vrijwilliger en Vrijwilligersgroep van het jaar. U kunt één vrijwilliger online voordragen of een hele groep vrijwilligers. De voordrachten worden zeer vertrouwelijk en zorgvuldig behandeld. Een onafhankelijke jury onder leiding van wethouder mevrouw Hetty Veneklaas zal de binnengekomen voordrachten beoordelen. Kijk op www.vrijwilligersstichtsevecht.nl.