Wethouder Kees Diepeveen
Wethouder Kees Diepeveen Gemeente Utrecht

Intimidatie of bedreiging van huurders

Huurteam

Misstanden

Door Ed Kamans


REGIO > Uit recent, indicatief onderzoek van de gemeente Utrecht en het Huurteam blijkt dat huurders geregeld te maken hebben met een verhuurder die hen intimideert of bedreigt. 


In de meeste gevallen gaat om verbaal geweld (71%). Ook komt het vaak voor dat verhuurders een te hoge huur rekenen (66%), dreigen met het opzeggen van de huur (66%) of zonder toestemming de woning binnenkomen (65%). In totaal deden 229 huurders mee die weleens zijn geïntimideerd of bedreigd. Het begint vaak nadat de huurder de verhuurder aanspreekt, bijvoorbeeld over een probleem in de woning of over onverwacht langskomen. Wethouder Kees Diepeveen (Wonen): 'Het is zorgelijk dat huurders geregeld te maken hebben met intimidatie en bedreiging. Deze pilot helpt daar nog beter zicht op te krijgen en de aanpak aan te scherpen.' Diepeveen pleit voor snelle invoer van de landelijke wet ‘goed verhuurderschap'. Daardoor kunnen gemeenten specifieke regels stellen aan verhuurders, zoals over maximale huurprijzen en over gedrag van verhuurders. 'Dit geeft ons meer mogelijkheden tot handhaving, zoals het opleggen van boetes als niet aan die regels wordt voldaan.' Huurders die in actie komen tegen de misstanden, kiezen vaak voor verhuizing, vragen hulp aan het Huurteam, schakelen een advocaat in of nemen andere stappen. 

Uit dit onderzoek en de ervaringen van het Huurteam blijkt dat huurders in de wijken Noordwest, West en Binnenstad het meeste te maken hebben met intimidatie en bedreiging. Van de doorgegeven namen van verhuurders was 70% bekend en 30% onbekend bij het Huurteam. Voor de pilot werkte de gemeente Utrecht samen met vier regiogemeenten: Zeist, De Bilt, Stichtse Vecht en Nieuwegein. De gemeenten zijn hier positief over en gaan dan ook door met deze samenwerking. Een Utrechts team van juristen, data-analisten en inspecteurs ontwikkelt steeds nieuwe methodes om huisjesmelken en vastgoedmisbruik tegen te gaan. Die methodes kunnen vervolgens door de regiogemeenten worden benut. Het Huurteam bezocht voor de pilot vanaf begin 2019 70 woningen in de regiogemeenten. Bij bijna alle woningen was er sprake van misstanden. Bij 78% van deze controles is een vervolgtraject gestart. Dat had 96 juridische procedures tot gevolg (meerdere misstanden per adres). In totaal leverde dit een jaarlijkse huurverlaging van ruim 102.277 euro op.
Kijk voor meer informatie op www.huurteam-utrecht.nl.