Afbeelding

Stichtse Vecht wil buitenplaatsen verduurzamen, Project Erfgoed Deal Stichtse Vecht toegeken

Nieuws

STICHTSE VECHT > Het project DU MOment des Monuments van Stichtse Vecht is in oktober toegekend in de vierde ronde van de Erfgoed Deal. Dit is een mooi resultaat. aldus de gemeente

Samen met Mooisticht en de monumentenwacht Utrecht doen we mee met dit project. Het is als een inspirerend voorbeeld beoordeeld wat past binnen de duurzame transitieopgaven waar we in Nederland voor staan, waarbij erfgoed een belangrijke rol speelt. We staan voor een grote uitdaging en dat is het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Iedereen moet aan de slag om zijn woonhuis te verduurzamen. We moeten op termijn van het gas af en er is een opgave voor waterberging. 

In Stichtse Vecht hebben we ontzettend veel erfgoed, wat niet buiten beschouwing kan blijven in deze transitie. Ook onze monumenten moeten duurzamer. Met DU MOment des Monuments ontwikkelen we een stappenplan voor verduurzaming van (woonhuis)monumenten. Het plan is erop gericht om eigenaren van begin tot eind te begeleiden bij het verduurzamen van hun monument. Via enkele pilots wordt het stappenplan in de praktijk getest. Eigenaar en gemeente doorlopen samen alle stappen. Die lijken voor de hand te liggen, maar gezien de problemen die eigenaren in de praktijk ervaren is het nog geen gemeengoed. In het voorjaar van 2021 hebben we veel reacties ontvangen op een advertentie met een oproep aan monumenteneigenaren om mee te doen als pilot. We hebben een ronde gemaakt langs de diverse eigenaren. Duidelijk werd dat het vraagstuk actueel is. Veel eigenaren willen verduurzamen, maar weten niet hoe en komen obstakels tegen. We hebben drie aansprekende woonhuismonumenten geselecteerd als pilots in Maarssen, Loenen en Vreeland. Onderdeel van de Erfgoed Deal is dat ook de gemeentelijke buitenplaatsen meedoen als pilot. Ook die gaan we verduurzamen. 

Dit sluit aan bij onze ambitie om de eigen organisatie klimaatneutraal te krijgen. De pilots worden voorbeelden, waarvan we kunnen leren en die voor anderen als inspiratie gaan dienen. Gedurende het hele traject worden de monumenten in de etalage gezet. We maken filmpjes, we zoeken aansluiting bij het onderwijs en laten ook andere gemeenten en vakspecialisten kennis maken met wat we doen. Communicatie is in dit project essentieel. Ook uw raad zullen we hierin betrekken. Uiteraard zijn we voor de uitvoering afhankelijk van onze partners en de planning van de eigenaren, wat pas in een later stadium uitwerking zal krijgen. We trappen het project af met een kick-of in 2021 samen met onze partners. U kunt ervanuit gaan dat we in 2022 regelmatig naar buiten zullen komen met resultaten van waar we mee bezig zijn.