Ze worden zelf nauwelijks ziek, maar geven het virus wel door.
Ze worden zelf nauwelijks ziek, maar geven het virus wel door.

Is vaccinatie van 5- t/m 11-jarigen noodzakelijk?

REGIO >  Recent onderzoek toont aan dat twee op de drie Nederlandse kinderen jonger dan 12 jaar geïnfecteerd zijn geraakt met het SARS-CoV-2-virus en dat dit op zichzelf vrijwel ongevaarlijk is voor deze leeftijdsgroep. 


De meeste kinderen merken er niets van of hebben slechts een verkoudheid. De kans op ernstige ziekte is voor gezonde kinderen extreem klein. Met andere woorden: zij kunnen het zich prima permitteren om de infectie door te maken. Na herstel zijn ze goed en langdurig beschermd. Verder is er nauwelijks effect op de verspreiding; het virus kan na vaccinatie alsnog worden overgedragen. Is het middel erger dan de kwaal? Gezonde kinderen van 5 t/m 11 jaar hebben zelf dus nauwelijks voordeel bij vaccinatie tegen Covid-19, maar riskeren wel de bijwerkingen waarover inmiddels steeds meer bekend wordt. Daar komt bij dat er nog géén langetermijnstudie is gedaan naar de gevolgen van vaccinatie voor de gezondheid van kinderen. De follow-up van de registratietrial bij 1.500 kinderen van 5 t/m 11 jaar besloeg slechts twee maanden. De mogelijkheid dat pas na deze periode ernstige bijwerkingen ontdekt zullen worden, zoals dat eerder bij kinderen gebeurde na vaccinatie tegen de Mexicaanse griep in 2009, is dan ook aanwezig. 

Het is goed dat ouders zich realiseren dat een inmiddels bekende bijwerking als myocarditis/pericarditis (hartspier-/ hartzakje-ontsteking) die vooral tieners en jongeren kan treffen, niet uit de registratietrials voor deze groepen naar voren kwam, maar pas naderhand ontdekt werd. Is het middel dan niet erger dan de kwaal? 

Kijk ook op www.artsencollectief.nl/waarom.