Afbeelding

Omgevingsvisie Woerden naar de gemeenteraad voor besluit Keuzes op hoofdlijnen voor wonen, werken, verkeer en recreatie

Nieuws

WOERDEN > Het Woerdense college heeft de Omgevingsvisie Woerden 2022 – 2040 aangeboden aan de gemeenteraad. Het gaat om een toekomstvisie op hoofdlijnen waarin staat hoe we omgaan met (ruimtelijke) keuzes voor grote kwesties, zoals de woningnood, de behoefte aan bedrijfsruimte, oplossingen voor het verkeer, energie en recreatie.

De gemeenteraad buigt zich in februari over deze toekomstvisie. Daarbij is er ook gelegenheid om in te spreken.

Duidelijker en completer

De Omgevingsvisie is belangrijk om nieuwe plannen aan te kunnen toetsen. Ook is een Omgevingsvisie straks verplicht na invoering van de Omgevingswet. De visie heeft eind vorig jaar ter inzage gelegen. Daarop zijn 39 reacties (’zienswijzen’) binnengekomen. Het gaat vaak om aanvullingen en verhelderingen, die zoveel mogelijk zijn verwerkt in de visie.

Wethouder Tymon de Weger (ruimtelijke ontwikkeling): “Ik ben blij met de Omgevingsvisie zoals die er nu ligt. De reacties hebben daar zeker aan bijgedragen. De visie is nu duidelijker en completer. Je ziet soms wel dat reacties heel concreet zijn, maar de visie is echt op hoofdlijnen. Er was geen aanleiding om daar grote veranderingen in aan te brengen. Daarbij speelt mee dat veel onderwerpen nog verder onderzocht moeten worden en dat er nog participatie en inspraak volgt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de invulling van de Harmelerwaard, de woningbouwlocaties in de kleine kernen, de werklocaties na 2030 en de oostelijke randweg. Er zijn eerste verkenningen geweest, maar er ligt nog niets vast. We gaan over de uitwerking en detaillering zeker nog verder in gesprek. “

Belangrijkste onderwerpen uit de visie

Komende jaren komen er veel nieuwe woningen bij. Er gaat volop gebouwd worden. Alleen al de komende 4 jaar staan er ruim 1.500 van de uiteindelijk in 2040 benodigde 4.000 woningen gepland. In de stad Woerden zijn er tot 2040 al voldoende gebieden binnen de stadsgrenzen aangewezen om te bouwen. Om ervoor te zorgen dat woningzoekenden uit Harmelen, Kamerik en Zegveld in hun eigen dorp kunnen blijven wonen, moet er hier ook worden gezocht naar locaties buiten de dorpskernen.

Meer woningen betekent ook meer verkeer. Daarom komt er een onderzoek naar een oostelijke randweg in Woerden en staan fietsers en voetgangers centraal in de woonomgeving. Om de verbinding tussen stad of dorp en landschap te verbeteren, zal er langs de stads- of dorpsranden aandacht komen voor de ruimtelijke kwaliteit, bijvoorbeeld door groen, wandel- en fietsroutes en kleinschalige vormen van landbouw en wonen. De gemeente denkt hierbij aan meer ruimte voor wonen op boerenerven, aan enkele kavels en aan tiny houses.

Uitbreiding van bedrijven past tot 2030 op de eerder aangewezen ruimte voor bedrijven. Voor de periode na 2030 is nog eens zo’n 20 ha nodig. Daarvoor zal in de nieuwe raadsperiode ruimte gezocht worden, om tijdig op de groei van Woerdense bedrijven in te kunnen spelen.

Keuzes die al eerder gemaakt zijn, zijn één op één overgenomen in de Omgevingsvisie, zoals de visie Stationsgebied, de Rembrandtbrug, de Verkeersvisie of de Woonvisie. Ook als het gaat om klimaatadaptatie, energie, warmte en bodemdaling sluit de Omgevingsvisie aan bij lopende afspraken. Het besluit van juli 2021 voor wind- en zonne-energie blijft staan, wat betekent dat we dit jaar in overleg met omwonenden de vergelijking maken tussen de polders Reijerscop en Barwoutswaarder (zoekgebieden). “Al met al ligt er nu een mooie basis voor de volgende bestuursperiode waarbij er ruimte is voor uitwerking en politiek debat,” besluit Tymon de Weger.

Behandeling in de gemeenteraad

Alle indieners van een reactie, krijgen persoonlijk bericht over de beantwoording. De Omgevingsvisie en bijbehorende documenten worden komende maand in de gemeenteraad besproken. De politieke avond (bespreking) staat gepland op 17 februari 2022, de raadsavond (verwacht besluit) staat gepland op 24 februari 2022. Wie wil inspreken om zijn/haar punt aan de gemeenteraad toe te lichten, kan dit doen tijdens de thema-avond op 10 februari 2022 van 20.00 – 21.00 uur. Aanmelden via raadsgriffie@woerden.nl. Kijk voor meer informatie op gemeenteraad.woerden.nl.