Afbeelding
Gemeente Utrecht

Wijkakkoord Overvecht: langjarige samenwerking voor snellere ontwikkelingen

Nieuws

UTRECHT > Op dinsdag 1 februari a.s. ondertekenen dertien organisaties, waaronder de gemeente Utrecht, het Wijkakkoord Overvecht. In dit Wijkakkoord geven de ondertekenende partijen aan nauw met elkaar samen te gaan werken om de wijk Overvecht te verbeteren en klaar te maken voor de toekomst. Het Wijkakkoord is opgesteld in samenwerking met bewonersorganisaties, de partijen die betrokken zijn bij de Werkplaats Overvecht, woningbouwcorporaties, het Rijk en de Provincie Utrecht.

In Overvecht vinden veel verschillende ontwikkelingen plaats, waarbij diverse partijen zijn betrokken. Met de afspraken in het Wijkakkoord Overvecht hopen de partijen het beleid voor de wijk sneller en gemakkelijker te kunnen realiseren, met meer betrokkenheid van bewoners. Het wijkakkoord gaat over de samenwerking op het gebied van woningbouw, groen, werkgelegenheid en (verkeers)veiligheid. Zo zijn er plannen van corporaties, ontwikkelaars en beleggers rond de Tigrisdreef, Haifadreef, Eustatiusdreef, Sint Maartendreef en Ankaradreef (THEMA-dreven) en de Tigrisdreef en Zambesidreef (TiZa-dreven), zijn er plannen om het Centrum Overvecht een kwaliteitsimpuls te geven, en werken woningbouwcorporaties in Overvecht aan de renovatie van veel woningen. Bij zulke projecten wordt tegelijkertijd werk gemaakt van de verbetering van de directe omgeving van bewoners, bijvoorbeeld het groen, de verkeerssituatie en voorzieningen voor de buurt (werk, sport, onderwijs, cultuur).

Samen de schouders er onder

Namens de gemeente Utrecht ondertekenen de wethouders Kees Diepeveen (Wonen en Overvecht) en Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling en Economische Zaken) het Wijkakkoord. “We willen met dit akkoord samen de schouders eronder blíjven zetten, elkaar versterken en beter met elkaar samenwerken aan verbeteringen in Overvecht. Dit akkoord past binnen de wijkaanpak Samen voor Overvecht, is voor Overvecht een uitwerking van het Stadsakkoord Wonen en maakt verbindingen nog gemakkelijker”, licht wethouder Kees Diepeveen toe. Wethouder Klaas Verschuure: “Wij willen een stad zijn waar ruimte is voor iedereen; dat geldt ook voor Overvecht. In dit akkoord zien we dat terug, omdat vanuit verschillende disciplines, kennis, ervaring en betrokkenheid wordt ingezet om de wijk samen een enorme boost te geven.”

Els Wegdam van bewonersorganisatie Wijkplatform Overvecht: “Wij vinden dit een belangrijke stap voor Overvecht. De bedoeling is dat bewoners een belangrijke stem krijgen in de ontwikkeling van de wijk en hiermee gezonder en gelukkiger worden, beter wonen, meer kansen vinden en zich thuis voelen. Ook maakt het Wijkakkoord verschillende rollen van de gemeente, De Werkplaats en de woningcorporaties duidelijker.

13 ondertekenende partijen

Naast de gemeente Utrecht ondertekenen ook andere partijen het Wijkakkoord Overvecht: de bewonersorganisaties Bewonersplatform Overvecht en Wijkplatform Overvecht, de woningbouwcorporaties Bo-Ex, Mitros en Portaal, de projectontwikkelaars AM, BPD, ERA Contour en Heijmans en de beleggers Amvest, Syntrus Achmea en Wonam. De woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en beleggers zijn tevens onderdeel van de Werkplaats Overvecht. De deur staat tevens open voor andere partijen om zich bij het akkoord aan te sluiten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Provincie Utrecht hebben ook hun steun uitgesproken voor dit Wijkakkoord Overvecht. Recentelijk heeft het Rijk nog 13 miljoen euro aan Utrecht toegekend om de woningbouw in Overvecht een impuls te geven, gevolgd door de provincie Utrecht die voor hetzelfde doel een subsidie toekende van 2,6 miljoen euro.