Raad wil opheldering over dure starterswoningen

Servicekosten

Ingrijpen

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > De voltallige Utrechtse gemeenteraad heeft het college vragen gesteld over een nieuw woonproject voor starters in Leidsche Rijn. 


Ontwikkelaar Change= rekent voor studio's bij het Berlijnplein 633,25 euro kale huur, maar daar bovenop komt een maandelijks bedrag van 326,50 aan servicekosten. Veel te veel, vinden de raadsleden, zo meldt RTV Utrecht. Ze roepen het college op om in te grijpen. Ook omdat Change= in Amsterdam al is teruggefloten door de rechter. 

Het nieuwe wooncomplex staat naast de Pathé-bioscoop in Leidsche Rijn en wordt naar verwachting komende maand opgeleverd. Er zitten 600 studio's in van 30 of 40 vierkante meter, zes binnentuinen en een grote gezamenlijke ruimte waar je kunt ontspannen, werken en medebewoners kan ontmoeten. De studio's zijn bedoeld voor werkende jongeren en er zitten ook 39 atelierwoningen in voor creatieve professionals. 

'Jongeren die net aan het werk zijn, komen in het nieuwe wooncomplex in Leidsche Rijn dus uit op een totaalbedrag van bijna duizend euro per maand. Daar zitten de parkeerkosten nog niet eens bij, stelt raadslid Jeffrey Koppelaar van Student & Starter. 'Ter vergelijking: zelf woon ik ook in Leidsche Rijn met mijn vriendin. Ik betaal een lager bedrag per maand voor het dubbele woonoppervlak. En dat is met parkeerplaats en inclusief servicekosten.' 

Kijkend naar de kale huur is bij Change= in Utrecht sprake van sociale huur, maar op basis van de totale vaste lasten is het logischer om te spreken van relatief dure middenhuur, vindt de raad. 'Als iemand dit wil betalen, is het natuurlijk prima, maar het lijkt wel een beetje op misbruik maken van de woningnood en misschien denken ze wel: het wordt uiteindelijk toch wel betaald,' aldus Koppelaar. Zijn partij is er ook voorstander van dat Utrecht vooraf duidelijke afspraken gaat maken met projectontwikkelaars. Onder de servicekosten vallen bijvoorbeeld ook wifi, een wasmachine, laminaatvloer en verduisterende gordijnen. 

Koppelaar is niet echt onder de indruk. 'De laminaatvloer en gordijnen, daar betaal je dus 50 euro per maand voor onder de noemer 'roerende zaken'. Als je deze investeringen zelf doet, ben je uiteindelijk goedkoper uit. Een rits extra voorzieningen is hartstikke leuk, ware het niet dat de huurders hier flink voor moeten betalen. En ons punt is ook: stel het niet verplicht, want het gaat uiteindelijk om het wonen.' Lees meer op www.varnws.nl over de vragen van de gemeenteraad.