Woerden verduurzaamt scoutinggebouw

Doel: alle gemeentelijke panden duurzaam in 2030

HARMELEN > De gemeente gaat opnieuw vijf van haar gebouwen duurzamer maken.


Het gaat om dorpshuis Harmelen, scoutinggebouw De Jeugdhof in Harmelen, de werktuigenberging (stadserf) aan de Waardsedijk, aula 't Spijck in Harmelen en de aula aan de Meeuwenlaan. Het uiteindelijke doel is om als gemeentelijke organisatie in 2030 klimaatneutraal te zijn, waarbij de gemeentelijke panden geen CO2 meer uitstoten. Afgelopen jaren zijn de Woerdense sporthallen en gymzalen al klimaatneutraal gemaakt. De gemeenteraad drong er vervolgens op aan ook de andere gemeentelijke gebouwen extra snel duurzamer te maken. 

Wethouder Ad de Regt: 'Duurzaamheid staat hoog op onze agenda. Woerdenaren mogen van ons het goede voorbeeld verwachten. De gemeenteraad vroeg om een voorstel voor verduurzaming van minimaal twee gebouwen, uiteindelijk zijn dat er nu vijf! We doen dat in stappen en benutten daarbij deels het gereserveerde geld voor groot onderhoud. Samen met het geld dat de gemeenteraad er verder voor beschikbaar heeft gesteld, gaan wij zo snel mogelijk aan de slag. Wij hopen dat velen dit voorbeeld zullen volgen.' 

Deels gaat het om maatregelen die het energieverbruik verminderen. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, duurzame verlichting of het aanpassen van verwarmingsinstallaties waarbij de gebouwen losgekoppeld worden van het gas. Daarnaast wordt energie opgewekt door het plaatsen van zonnepanelen. De gemeenteraad dringt er daarbij op aan hiervoor - waar mogelijk - alle daken maximaal te gebruiken. 

Dit betekent dat er in sommige gevallen meer energie opgewekt wordt dan nodig is voor het gebouw. Om kosten te sparen, koppelt de gemeente de duurzaamheidsmaatregelen zoveel mogelijk aan noodzakelijk onderhoud. En is de cv-ketel aan vervanging toe, dan kan het gebouw van het gas af.