Maria Dommer

MAARSSEN > Maria Dommer die leefde van 1790 tot 1840 is in Maarssen en daarbuiten nog steeds een begrip. We kennen haar naam nu vooral vanwege het Woonzorgcentrum in Maarssen dat haar naam draagt. Maar wie was deze vrouw precies? Wie waren haar voorouders? Wat gebeurde er allemaal in haar tijd? Waar heeft ze gewoond in Maarssen? Hoe zag haar leven er uit? Wat dreef haar? Waarom is ze zo bekend geworden? Welke personen speelden een belangrijke rol in haar leven? Wat heeft ze nagelaten? En wat doet in Maarssen nog herinneren aan haar en waarom? Op al deze vragen wordt in deze lezing ingegaan.U beleeft een bijzondere en wonderlijke geschiedenisreis die in 1345 begint in Amsterdam en zich daarna voortzet in Maarssen. De lezing zit vol met boeiende en verrassende verhalen over monumentale gebouwen, kunstvoorwerpen, organisaties en personen die in verband zijn te brengen met het leven én de nalatenschap van freule Maria Dommer. De herinneringen aan haar zijn vandaag nog steeds tastbaar. De lezing wordt gegeven door Piet Oudhof, die aan het Vechtstreekmuseum is verbonden, in het Vechtstreekmuseum, Diependaalsedijk 19b te Maarssen. Datum: dinsdag 1 maart om 20.00 uur. Tarieven: met museumkaart 5 euro en zonder museumkaart 8 euro. Bij deze bedragen is een kop koffie/thee bij aanvang van de lezing inbegrepen. Het maximum aantal deelnemers aan de lezing bedraagt 15. Reserveer op www.vechtstreekmuseum.nl.


Boeren

REGIO > Met Valentijnsdag op komst staat de actie #Makeadate22 weer voor de deur! Voor boeren in Nederland dé gelegenheid om ‘op date’ te gaan. Niet voor een Valentijnsliefde, maar voor een gesprek met iemand buiten de boerenbubbel. Met welke politicus, BN'er of minder bekende Nederlander wil jij graag kennismaken? Samen zorgen we voor meer besef dat de boeren als voedselmakers in Nederland van groot belang zijn. Op 14 februari nodigen veel Nederlandse boeren en tuinders een ‘date’ uit voor een gesprek op en/of over hun eigen bedrijf. Veel boeren en boerinnen gaan graag in gesprek met burgers. Daarom wordt #Makeadate22 georganiseerd als een positieve manier om de dialoog te zoeken. Lees meer op www.varnws.nl bij Lezersnieuws.


Koeiemart

WOERDEN > Het is gelukt: het Pop-up museum over de Woerdense Koeiemart wordt verlengd tot met 27 maart. Tijdens de lockdown moest de culturele sector de deuren sluiten en dat gold ook voor de tijdelijke locatie van Stadsmuseum Woerden op Rijnstraat 35-37. Nu die eindelijk weer open kon is het jammer om op 6 februari, de geplande datum, alweer te sluiten. Gelukkig kon het museum de ruimte langer huren en de tentoongestelde koeien langer lenen. Ook de vrijwilligers kunnen zich bijna allemaal langer inzetten. Het Pop-up museum is onderdeel van de unieke dubbel-tentoonstelling GeKOEsterd, koe in de kunst en op de koeiemart. Een speciale groep Pop-up vrijwilligers zorgt voor een gastvrije ontvangst in dit voormalige winkelpand.