Afbeelding

Gewenst Eigen Initiatief zet met een glimlach in op schone wijk

Nieuws


LEIDSCHE RIJN >  Over ruim vier weken, op 19 maart aanstaande, is het de Dag van Nederland Schoon. Met een opruimactie van ‘Gewenst Eigen Initiatief’ zal Dineke Oudijk wederom op het Berlijnplein te vinden zijn. ‘Van half tien tot half elf gaan de handen uit de mouwen om daarna in gesprek te komen met andere buurtbewoners die een handje helpen’, geeft de 53-jarige Dineke aan.

Het motto van ‘Gewenst Eigen Initiatief’ is om zwerfafval te voorkomen of het met een glimlach op te ruimen. ‘Bij mij is het glas altijd halfvol’, geeft Dineke Oudijk aan die als Projectanalist werkzaam is bij ProRail. ‘Ik ben in 2002 in Leidsche Rijn komen wonen en vanaf 2012 actief aan de slag gegaan met ‘Gewenst Eigen Initiatief’. Dat idee ontstond nadat ik, uit het raam kijkende op vierhoog, een krant door de wind gedragen zag worden. Die bleef maar door de straat waaien. Nu is het genoeg’, dacht ik toen. Het was Dineke Oudijk al vaker opgevallen dat er op weg naar Parkwijk te veel zwerfafval lag. Daar wilde ze graag iets aan doen. ‘Iedere volgende keer wanneer ik vanaf huis naar het winkelcentrum liep, nam ik een vuilniszak mee. Met handschoentjes aan had ik toch al gauw een paar handen vol met afval.’ Aan winkeliers en ondernemingen vroeg ze vervolgens of ze mee wilden denken. In de jaren die volgden werd opgeruimd met Pathé Leidsche Rijn en de mensen van Stal Thamen die zijn gehuisvest in de stal bij boerderij Roodnoot. ‘Ook het Jongerenwerk van JoU sloot snel aan. We zeiden al, zonder JoU geen Gij.’ De opruimactie vindt Dineke een speldenprik. ‘Het is vooral belangrijk om met elkaar in gesprek te komen. Daarnaast is het voorkomen van afval veel leuker dan het opruimen. De buitenruimte is uiteindelijk van ons allemaal.’ De liefde voor de wijk is ontstaan in de studietijd van Dineke Oudijk. ‘Ik leerde over de Vinex wijken die werden gebouwd. Over stedelijk beheer en hoe mensen met hun omgeving omgaan. Het leek mij leuk om in die wijk te wonen.’ Toch is de betrokken buurtbewoonster onlangs verhuisd. ‘Naar een plek waar ik me wat makkelijker kan bewegen. Ik mis de wijk echter wel’, legt ze uit. Ze zal dan ook niet ontbreken wanneer er weer een actie is in de wijk om het leefbaarder en schoner te krijgen.

 Voor haar verbindende rol en inzet kreeg Dineke Oudijk begin 2017 als eerste het Gouden Stokstaartje. Dat gebeurde tijdens TOOST, de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst voor buurtbewoners, vrijwilligers en wijkorganisaties. ‘Dit jaar zal de TOOST pas op 19 mei in Azotod plaatsvinden, wat te maken heeft met de maatregelen die het in januari niet mogelijk maakten.’ Ook zal het Gekleurde Miertje dan worden uitgereikt. ‘Daar zijn jongeren van DURF bij betrokken, dat zorgt voor een frisse wind.’ Een wind die voor Dineke Oudijk, gehuld in haar gele hesje en met de prikker in de hand, altijd mag blijven waaien in de goede zin van het woord.