Foto's: Gemeente Utrecht / Hans Roggen
Foto's: Gemeente Utrecht / Hans Roggen

Kunst markeert renovatie van wijkcultuurhuis De Vrijstaat in Leidsche Rijn

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Wethouder Eelco Eerenberg (Vastgoed) en kinderen van wijkcultuurhuis De Vrijstaat hebben woensdag een kleurrijk kunstwerk opgehangen bij de monumentale boerderij aan de Hof van Monaco 3. Het werk is gemaakt door de kinderen zelf en markeert de renovatie van het wijkcultuurhuis dat daar gevestigd is. De werkzaamheden zijn in volle gang.

De boerderij, die sinds 2010 in gebruik is als wijkcultuurhuis, wordt duurzamer gemaakt en opnieuw ingericht waardoor het pand nog beter gebruikt kan worden voor de workshops, optredens en andere culturele activiteiten. “Ons erfgoed blijft zo behouden voor toekomstige generaties”, zegt wethouder Eerenberg. “Deze monumentale boerderij blijft zo een belangrijke plek waar kinderen, jongeren en kunstenaars uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.” De werkzaamheden zijn afgelopen december gestart en duren tot komend najaar.  

Kunst en expositie

De kinderen hingen samen met de wethouder hun zelfgemaakt kunstwerk op aan een van de bouwhekken bij de boerderij. Op het kunstwerk staat een grafische schildering geïnspireerd op vormen van huizen in de omgeving van De Vrijstaat. De kinderen maakten het samen met kunstenaar Marjolein Witte.

In “Het Gebouw”, de expositieruimte van De Vrijstaat nabij de boerderij, namen de enkele gasten vervolgens een kijkje bij de expositie van deze kunstenaar. ‘Architectuur en wonen’ is het thema van de expositie die helemaal aansluit bij de ontwikkelingen rond De Vrijstaat in Leidsche Rijn. Kleurrijke muurschilderingen en 3D-objecten vormen een interactieve werkplaats waar alles draait om spelen met ruimte, ontwerpen en het creëren van een plek waar je je thuis kunt voelen. De expositie “De Bouwkeet” is te bezoeken tot en met 27 november 2022.

De komende maanden organiseert De Vrijstaat nog meer activiteiten voor kinderen en jongeren over bouwen en wonen in Leidsche Rijn.  

Ontwerp gemaakt samen met gebruikers 

Architect VB Erfgoed & Architectuur maakte samen met de gemeente, technisch adviseurs en De Vrijstaat het ontwerp voor de renovatie van de boerderij aan de Hof van Monaco 3. De vernieuwde plek nodigt straks uit om kunst te komen beleven en te maken. Aannemersbedrijf Jurriëns voert de renovatiewerkzaamheden voor de gemeente uit.