Je hoeft geen topsporter te zijn om mee te kunnen doen.
Je hoeft geen topsporter te zijn om mee te kunnen doen.

Zwemanalyse begeleidt sporters naar triatlon

REGIO > Grenzen verleggen, het beste uit jezelf halen, samen sporten: zwemanalyse begeleidt sporters naar hun (eerste) triatlon. 


'Triatlon is een leuke uitdaging,' vertelt René Miltenburg, zelf triatleet, trainer en coördinator van het voorbereidingstraject. 'Er worden drie sporten gecombineerd waar je lekker fit van wordt: zwemmen, fietsen en hardlopen. Uiteindelijk is ons doel om iedereen eind van de zomer over de finish te krijgen. Vorig jaar is dat ook gelukt.'
Deelnemers kunnen kiezen uit de sprint-triatlon waarbij je 750 meter zwemt, 20 kilometer fietst en 5 kilometer loopt. 'Een heel haalbare afstand, ook als je de drie onderdelen nu nog niet beheerst.' Sporters kunnen er ook voor kiezen om de olympische triatlon te doen; daarbij verdubbelen alle afstanden. 'Daarvoor vereisen we wel iets meer sportachtergrond bij de deelnemers, maar ook hier geldt dat we je helpen om op alle onderdelen beter te worden,' aldus Miltenburg. 'Je hoeft op dit moment dus nog helemaal geen borstcrawl te kunnen of een getrainde fietser of loper te zijn om mee te doen. Daar hebben we nog zes maanden voor - en dat is best veel tijd.' Drie à vier keer per week wordt er gezamenlijk getraind. Tussendoor zijn er tal van voorbereidende clinics waarbij sporters bijvoorbeeld leren hoe ze snel wisselen, wat de juiste fietspositie is en wat voor hen goed werkt qua racetactiek. Lijkt het je leuk om de uitdaging aan te gaan? Op 28 februari is er een online bijeenkomst waar je al je vragen over triatlon kunt stellen. Meer informatie vind je via bit.ly/ikgaditdoen. Mailen kan ook: info@zwemanalyse.nl.