Afbeelding

Stadsbelang Utrecht wil Knarrenhof voor senioren

Nieuws

DE MEERN > Stadsbelang Utrecht vindt dat de gemeente Utrecht meer moet gaan luisteren naar senioren en gaan bouwen waar vraag naar is. Voor deze belangrijke opdracht is de laatste jaren veel te weinig aandacht geweest. Utrecht moet specifiek inzetten op het bouwen van blijvend betaalbare, passende woningen voor senioren in de bestaande Utrechtse buurten. Wat ons betreft met gemeenschappelijke ruimtes voor ontmoeting en zorg dichtbij.

“Mijn moeder is pas verhuisd toen het te laat was”, zei de Utrechter Herman Vreugdenhil, toen ik hem vroeg wat hij vond van de huidige woningmarkt in Utrecht. Zijn moeder was behoorlijk eenzaam geweest, de laatste jaren van haar leven. Eenzaam, omdat ze door lichamelijke ongemakken niet meer zo goed ter been was en niet makkelijk naar haar vriendinnen toe kon.

Ze woonde alleen in een te grote, dure eengezinswoning. Deze kreeg ze niet meer schoon, ze kreeg te weinig hulp. Tijdens een van de laatste keren dat ze met de was de trap opliep viel ze zich een ongeluk. Pas na een half jaar stress en ellende, is een passende gelijkvloerse woning gevonden in IJsselstein, met zorg dichtbij. “Binnen een jaar was ze overleden, want ja: ze was weggerukt uit haar toch al zo kleine sociale bedoening. Een triest einde”, aldus Herman.

Kandidaat raadslid Robert Biever van Stadsbelang Utrecht,”Ik hoor dit steeds vaker als ik met senioren praat. Ouderen hebben het niet makkelijk als het om wonen gaat. Als de kinderen het huis uit zijn en de woning te groot is, vind dan maar eens een passende woning, die qua prijs en grootte bij je past, het liefst in de buurt die je kent, met zorg dichtbij.”

Zoek je bijvoorbeeld via Woningnet, dan blijkt dat je je moet inschrijven. Om vervolgens achteraan op de 11 jaar lange wachtlijst te belanden. En komt er dan een geschikte woning voorbij, dan blijkt deze te duur, of je kunt ervoor verhuizen naar de andere kant van de stad. Naar een buurt waar je niemand kent. Of, nog erger, de seniorenwoning ligt in Benschop, want je inschrijving op Woningnet geldt voor de hele regio. Het is volkomen normaal dat je dan maar besluit in de woning te blijven wonen. Het is een negatieve keuze, want de wil om te verhuizen is er wel, maar ja, het kan niet.

“Op dit moment is de hoeveelheid geschikte en beschikbare seniorenwoningen in Utrecht ondermaats. Als we meer seniorenwoningen gaan bouwen is dit niet alleen positief voor de senioren. We brengen er een verhuisketen mee op gang waarvan iedereen profiteert.

Vertrekt een senior naar een passende kleinere woning, dan komt er een eengezinswoning vrij voor een gezin met kinderen. Dan komt het appartement van dat gezin vrij voor een jong stel en dan komen de twee studentenkamers vrij voor studenten en starters, die in Utrecht willen wonen. Win-win voor alle Utrechters!”, Aldus Stadsbelang Utrecht lijsttrekker Cees Bos