Carillon

WOERDEN > Ook Carillon Woerden heeft een steentje bijgedragen als steun aan Oekraïne. Op 5 maart heeft stadsbeiaardier Henk Verhoef een speciaal concert gegeven. Uiteraard ontbrak het Volkslied van Oekraïne niet. Ook speelde hij een aantal Oekraïense melodieën en werken gerelateerd aan de situatie in de Oekraïne. Het programma is te raadplegen op www.carillonwoerden.nl. Tijdens dit concert stond de giftbox van Carillon Woerden buiten in een kraam op het Kerkplein. Door gulle bijdragen werd een bedrag van 414,70 euro opgehaald. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de vluchtelingen uit Oekraïne en is gestort op Giro555. Hartelijk dank aan iedereen die heeft gedoneerd.


Rondleiding

BREUKELEN > Het Vechtstreekmuseum organiseert weer rondleidingen in kasteel Nijenrode. De gids vertelt uitgebreid over de geschiedenis van het kasteel en toont historische zalen en verschillende stijlkamers met de verborgen kunstcollectie. Aansluitend, na een wandeling door het park, is er een bezoek aan de tentoonstelling 'De wijde wereld in' met kunstwerken uit de privé-collectie van ondernemersechtpaar De Heus. Dit bijzondere arrangement wordt driemaal aangeboden op de zondagen 17 en 24 april en 1 mei. De rondleiding start om 14.30 uur op de parkeerplaats van Nijenrode. De prijs bedraagt 19,50 euro p.p. Daarbij krijgt iedere deelnemer ook de keuze uit twee boeken: hardcover catalogus van de tentoonstelling of het Nijenrode boek 'Inspiratiebron voor kunst'. Voor meer informatie en bestelling tickets: www.vechtstreekmuseum.nl.


Verwoesting

WOERDEN > In december 1672 werden Bodegraven en Zwammerdam verwoest door de Franse generaal Luxembourg. Honderden inwoners werden vermoord en er ontstond een grote vluchtelingenstroom. De gruwelijke misdaden van de Fransen werden beschreven in het schoolboek 'Franse Tirannie', dat honderd jaarlang op alle scholen werd onderwezen en meer dan 50 herdrukken kreeg. Binnenkort verschijnt van het boek een herdruk en vertaling, met als titel 'Franse Tirannie, een gruwelijk schoolboek over het Rampjaar'. Platform Rampjaarherdenking organiseert hierover op vrijdag 11 maart om 12.00 uur een webinar. Dr. Arthur der Weduwen en drs. Merle Lammers geven dan een toelichting op het nieuwe boek. Het boek bevat veel feitenmateriaal over de verschrikkingen van de oorlog. Een feitelijk relaas…of anti-Franse oorlogspropaganda? Aanmelden op www.rampjaarherdenking.nl.


Kraamkamer

REGIO > De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. In de natuur- en recreatiegebieden in onze provincie is het sinds corona veel drukker. Fijn dat iedereen de natuur ontdekt, maar voor de dieren is het minder goed. Met een gezamenlijke actie vragen daarom het Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en provincie om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter en gedraag je respectvol.