Gezellige sfeer en goede zorg in Logeerhuis Bredius
Gezellige sfeer en goede zorg in Logeerhuis Bredius

Logeerhuis Bredius viert éénjarig jubileum

Nieuws

WOERDEN > Precies een jaar geleden kreeg Woerden er (op 26 maart) een belangrijke voorziening bij: Logeerhuis Bredius opende haar deuren. Het afgelopen jaar heeft het Logeerhuis al bijna 50 logés voor een korte of langere periode te logeren gehad. Steeds meer mantelzorgers vinden de weg naar het Logeerhuis. Ze dragen de zorg voor hun zieke naaste (partner, ouder of soms ook kind) met een gerust hart even over, zodat zij zelf van een kleine zorgpauze kunnen genieten. 

Eerste stap is het moeilijkst

“Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat het loslaten - ook al is het maar voor even - van de zorg voor je naaste niet eenvoudig is. Je bent vaak al jaren gewend er altijd voor die ander te zijn.  Soms is de partner beloofd dat hij of zij altijd thuis kan blijven, hoe een ziekte zich ook ontwikkelt. Soms vindt de mantelzorger het gewoon té moeilijk om even voor zichzelf te kiezen. En dan wacht men vaak tot het echt niet meer gaat!”, zegt Veronica Groen in ’t Wout, één van de coördinatoren. “Terwijl het inlassen van een zorgpauze voor de mantelzorger juist hélpt om het vol te houden, om te zorgen dat de ander zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Wij willen mantelzorgers graag laten weten dat ze er niet alleen voor staan, zelfs al voelt dat soms zo in een thuissituatie. En wat we merken: mantelzorgers die de stap gezet hebben, zijn er echt blij mee. En zij niet alleen, want hun naaste ervaart het verblijf in het logeerhuis ook echt als een soort ‘vakantie’. Logés en mantelzorgers zijn onverdeeld enthousiast!” 

Alle zorg en aandacht

Het Logeerhuis wordt bemenst door goed getrainde vrijwilligers. Het is bijzonder om te zien hoe deze vrijwilligersorganisatie zich nu al heeft ontwikkeld. Vrijwilligers ervaren het Logeerhuis als een geoliede machine, waar net zoveel aandacht is voor de logés en hun mantelzorgers als voor de vrijwilligers die het huis draaien. Logés merken dat, en noemen de sfeer warm en gastvrij. Ook de actievere logé merkt dat, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of fietstocht op de duo-fiets. Na een bewogen eerste jaar in ‘corona-tijd’ is het fijn dat er met het mooie weer ook weer leuke buitendingen te doen zijn, zoals een bezoekje aan een terras of museum, of een visje halen op de markt.

De meeste logés hebben een chronische ziekte zoals bijvoorbeeld een vorm van dementie, MS, Parkinson of hersenletsel. Zij krijgen in het Logeerhuis de zorg die ze nodig hebben. Niet de ziekte staat centraal in het Logeerhuis, maar de logé als mens. In het Logeerhuis is alles vooral gericht op het welzijn, waarbij de zorg die vanwege de ziekte nodig is uiteraard goed is geregeld. Het Logeerhuis is dan ook erg blij met de vele thuiszorgorganisaties die hun steentje bijdragen. Dat helpt de mantelzorger, die misschien op vakantie gaat of thuis geniet van het ‘vrij’ zijn van de zorgtaken, om ook echt even los te laten en te ontspannen.

Open ochtend 26 maart

Om de groei van het aantal logés goed op te kunnen vangen, wordt jaarlijks een aantal trainingen georganiseerd voor nieuwe vrijwilligers. De eerstvolgende training is op 21 april en er zijn nog een paar plekken vrij. Wie belangstelling heeft voor vrijwilligerswerk bij het Logeerhuis kan contact opnemen voor meer informatie 0348 591010 of info@logeerhuisbredius.nl 

Ook mensen die gebruik willen maken van het Logeerhuis en hun mantelzorgers kunnen dagelijks bij het Logeerhuis terecht voor meer informatie. Dat kan per telefoon, maar ook door naar een open ochtend te komen. Elke laatste zaterdag van de maand staan de deuren van het Logeerhuis op Park Oudeland 74 in Woerden open voor bezoekers tijdens de Open inloopochtend van 10.00-11.00 uur. “En heel toevallig is de eerstvolgende open ochtend exact op de dag dat het Logeerhuis startte, namelijk 26 maart. Dus ik denk dat we onze bezoekers maar op wat lekkers bij de koffie trakteren”, lacht Veronica Groen in ’t Wout.