Mette, Eline en hun moeder Ingrid laten een stukje horen.
Mette, Eline en hun moeder Ingrid laten een stukje horen.

Jeugdorkest Leidsche Rijn treedt op

Nieuws

Door Roberto Cancian

LEIDSCHE RIJN > Jeugdorkest Leidsche Rijn en het Orkest van Utrecht hebben samen een schitterende uitvoering van samen het gezinsconcert Pinokkio neergezet.

Het klassieke verhaal werd tot leven gewekt door verteller Paul Klarenbeek, actrice Jente Taborsky en muziek van Bartók en Liadov. Een groot succes waar zowel jong als oud van genoten. Dat deed de 11-jarige Mette Reijnen ook. ‘Leuk om het af te stemmen met het grote orkest,’ zegt Mette. Op haar viool speelde zij het bekende verhaal van speelgoedmaker Geppetto mee. ‘Wanneer Pinokkio in het verhaal mee gaat met de trein, hadden wij ezelsoortjes op terwijl we muziek speelden. Ook was er carnavalsmuziek, dat hoort bij de trein,’ vult Mette aan. Zij is een van de elf leden die het Jeugdorkest Leidsche Rijn momenteel nog heeft. ‘Voor de coronatijd waren er twintig leden,’ geeft moeder Ingrid aan die bestuurslid is bij Jeugdorkest Leidsche Rijn. ‘Het aantal leden is minder geworden in de tijd waarin de kinderen niet konden optreden. Ook maken kinderen andere keuzes wanneer ze naar de middelbare school gaan.’ 

Moeder en dochter vertellen vol enthousiasme hun verhaal in de achtertuin van hun huis in Vleuten. Even later komt ook de 9-jarige Eline erbij, die net als haar 13-jarige zus Rianne ook lid is van het jeugdorkest. ‘Ik ben zelf dus ouder van drie orkestleden’, zegt moeder Ingrid die zelf piano speelt, maar ook de cello en de contrabas bespeelt. ‘Dat laatste instrument is te groot om overal mee naar toe te nemen,’ lacht ze. Waar ze zelf op de wachtlijst staat bij het Orkest van Utrecht, zijn ze bij het Jeugdorkest Leidsche Rijn dringend op zoek naar nieuwe leden. ‘Het is zo leuk en het is laagdrempelig. Iedereen kan gewoon meedoen, of je goed kan spelen of niet,’ zegt Mette. Het Jeugdorkest repeteert iedere donderdagmiddag in de Cultuur Campus onder leiding van professioneel dirigent Michiel van Vliet. ‘Ze spelen leuke verhalen, zorgen voor verbinding en hebben veel lol samen,’ geeft Ingrid aan. 

Ze stimuleert anderen ook om het te ervaren, dat doet Mette op haar beurt ook. ‘Het is leuk om een muzikaal verhaal te schrijven. Met de andere kinderen bedenken we scenes en wie welke rol heeft en natuurlijk de muziek erbij. We repeteren maar spelen bijvoorbeeld ook bij Winkelcentrum Leidsche Rijn. Ook is het een soort traditie geworden binnen onze familie om met Koningsdag het Wilhelmus te spelen. Zo leuk,’ zegt ze terwijl ze richting haar viool loopt om een stukje te spelen. In 2017 nam het Orkest van Utrecht met Cultuur19 het initiatief voor een nieuw ensemble voor de jeugd: Jeugdorkest Leidsche Rijn. Dat biedt plaats aan kinderen tussen 8 en 14 jaar die een symfonisch instrument bespelen zoals viool, cello, fluit of slagwerk. Langskomen om te ‘proeven’ is elke repetitie mogelijk. Meer informatie: www.jeugdorkestleidscherijn.nl/proefrepetitie.