Afbeelding

Stadslab RAUM toont met Huishonger absurde gevolgen van falend woonbeleid

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > RAUM opent op vrijdag 15 april Huishonger; een expositie en programma op het Berlijnplein in Utrecht over de gevolgen van de wooncrisis. De stad zal volgens prognoses de komende twintig jaar uitgebreid worden met meer dan 60.000 nieuwe woningen. Maar voor wie zijn die woningen? En wat heeft het woonbeleid van de afgelopen jaren ons eigenlijk opgeleverd? Stadslab RAUM bevraagt het Nederlandse woonbeleid door de gevolgen ervan in beeld te brengen. Onder meer PechaKucha Night Utrecht, het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) en beeldend kunstenaars Yuri Veerman & Teun Castelein werken mee aan het programma.
 

Van absurdistisch makelaarskantoor tot grootste openluchtcafé ter wereld
Tijdens Huishonger kan de bezoeker een voorstelling bezoeken in een absurdistisch makelaarskantoor. Ook is er een PechaKucha Night over het hebben van ‘Huishonger’ en kun je dineren in een glazen huisje. RAUM trakteert op het diner indien je dat doet met oude bewoners van de huidige woning of huidige bewoners van de oude woning. Daarnaast speelt het NUT een voorstelling, kunnen bezoekers voor 2 euro een huishealing (bedacht door Studio SociaalCentraal) uit een snoepautomaat trekken of een eigen buurtbankje timmeren. Deze kan de deelnemer openen tijdens De BuurtBankjes Dag, het grootste openluchtcafé ter wereld!

Openluchtexpositie
Op het Berlijnplein zijn straks gigantische vliegers van iconische Utrechtse gebouwen te zien die de onbereikbare luchtkastelen op de overspannen huizenmarkt symboliseren. Het sluit goed aan op het werk van Munir de Vries, waarin hij onder meer de protestborden gebruikt van het woonprotest in Utrecht. Deze borden laten niets aan de verbeelding over; we hebben huishonger.

Opening

We nodigen je uit om op vrijdag 15 april samen met de makers, spoken word van Amresh Jokhoe en muziek van Stranded FM het programma Huishonger af te trappen. De middag wordt gepresenteerd door Gabriel Erlach, bekend van RTV Utrecht en host van het Woonprotest op het Jaarbeursplein eind vorig jaar.

Tijdens de opening is er ook aan jonge stadsbewoners gedacht; kunstenaar en verzamelaar Pet van de Luijtgaarden weet van oud speelgoed compleet nieuwe kunstwerken te maken. In een workshop kunnen deelnemers oude materialen recyclen tot bijzondere bouwstenen en ontwerpen ze van weggegooide artikelen een verrassend stadsbeeld. Iedereen vanaf 8 jaar kan hieraan meedoen.


Huishonger: van 15 april t/m 29 mei, bekijk het volledige programma hier.

raumutrecht.nl