Afbeelding

Onderzoek naar toekomstmogelijkheden Harmelerwaard van start

Nieuws

HARMELEN > De glastuinbouwers uit de Harmelerwaard maken zich zorgen over hun bedrijfsvoering. Een gebrek aan uitbreidings- en verduurzamingsmogelijkheden zorgt voor onzekerheid en kan leiden tot het vertrek van bedrijven. Om leegstand, versnippering en verloedering te voorkomen, starten gemeente Woerden en provincie Utrecht samen een onderzoek naar de toekomstmogelijkheden van het gebied.

De toekomst van het glastuinbouwgebied in de Harmelerwaard was eerder al onderdeel van het participatietraject voor de Omgevingsvisie van de gemeente Woerden. De glastuinbouwers kregen de ruimte om hun verhaal te doen en inwoners konden zich over de toekomst van het gebied uitspreken. Het was een allereerste verkenning, waaraan nog geen conclusies werden verbonden. De uitkomsten van deze verkenning dienen als input voor de verkenningsstudie die nu van start gaat. Inwoners en ondernemers krijgen tijdens de verkenningsstudie nog meerdere keren de mogelijkheid om zich uit te spreken over het gebied. De uitnodigingen voor de participatiesessies zullen voorafgaand aan de bijeenkomsten breed worden verspreid.

Samen een nieuw toekomst perspectief vormen

De raad zal formeel nog akkoord moeten geven op de uitvoering van het onderzoek. De komende periode staat het meenemen van het nieuwe college en de nieuwe raad bij deze opgave centraal. Zowel college- als raadsleden zullen in werksessies worden bevraagd naar hun ideeën voor het gebied. Naast de opvattingen van inwoners en ondernemers vormen deze ideeën straks bouwstenen voor een nieuw toekomstperspectief voor de Harmelerwaard. Het college van Gedeputeerde Staten en de Provinciale Staten van de provincie Utrecht worden nauw betrokken bij de verkenningsstudie.

Gemeente en provincie zijn samen opdrachtgever voor de verkenning, omdat het glastuinbouwgebied een bovenlokale uitstraling heeft. In de provinciale omgevingsvisie is opgenomen dat de provincie via gezamenlijke verkenningen gebiedsgericht afspraken wil maken over een duurzame toekomst van de (glastuinbouwconcentratie) gebieden. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad een besluit over het toekomstperspectief voor het glastuinbouwgebied in de Harmelerwaard. Naar verwachting wordt dit besluit in het eerste kwartaal van 2023 genomen.