Fotografie: Ger Wijtsma
Fotografie: Ger Wijtsma

10e editie ‘Muziek-is-de-Basis!’ groots afgesloten met scholen

Nieuws

Door Robert de Bruijne,

VLEUTEN > Onder grote publieke belangstelling hebben leerlingen van de Willibrordschool, de Bonifatiusschool, de Torenpleinschool, OBS Waterrijk en de Pantarijn het project Muziek is de Basis, het muziekeducatieproject van Harmonieorkest Vleuten (HOV) waar deze scholen afgelopen maanden aan hebben deelgenomen, in de grote zaal van Pathé Leidsche Rijn afgesloten.

Inmiddels alweer 10 jaar geleden startte Harmonieorkest Vleuten met muziekprojecten op basisscholen. Toen nog prinses Màxima initieerde het programma Kinderen maken Muziek met als doel ieder kind in Nederland de kans te geven een muziekinstrument te leren bespelen en het muziekonderwijs op school te verbeteren. Muziek is de Basis van het HOV behoorde tot de eerste lichting projecten en dat was destijds aanleiding voor de prinses om de leerlingen in Leidsche Rijn te bezoeken. Iedereen die daar bij is geweest zal zich dat nog goed herinneren.

De jaren daarna is het gelukt om het project jaarlijks op meerdere scholen in de omgeving te draaien. Dit jaar is het project in oktober gestart op de Willibrordschool, de Bonifatiusschool, de Torenpleinschool, OBS het Waterrijk en de Pantarijn. Naast een serie lessen op school krijgen kinderen bij dit project de kans om buitenschools een muziekinstrument te leren bespelen. Dit jaar hebben circa 60 kinderen deze kans aangegrepen. Na enkele muzieklessen in kleine groepjes zijn deze kinderen samen muziek gaan maken in het projectorkest. Op de scholen hebben alle deelnemende groepen zelf een muzikale act bedacht en ingestudeerd. Deze acts vormden een onderdeel in een doorlopend verhaal over een meisje met de naam Eva, die graag leuke muzieklessen op haar school wilde hebben en er van droomde om zelf een instrument te kunnen spelen. Ze had gehoord over een muziekproject dat al 10 jaar bestond en dat wilde zij ook!

Vanwege het grote aantal deelnemende klassen en de verwachte belangstelling vonden er donderdag in de grote zaal van Pathé op 1 middag 2 voorstellingen plaats, waarbij Anne-Ruth de Bruijne de rol van Eva met verve bracht, het projectorkest liet horen wat ze al konden en alle klassen hun act opvoerden, daarbij muzikaal ondersteund door een jeugdorkest van het HOV. Tijdens de voorstelling werd gedanst, gezongen, gerapt en werden door de kinderen zelf gemaakte filmpjes vertoond. De leerlingen, ouders, leerkrachten en betrokken muziekdocenten waren zonder uitzondering heel enthousiast en men was lovend over de inhoud en vorm van de beide voorstellingen. Iedereen die op het podium heeft gestaan zal deze ervaring niet snel vergeten en is ervan overtuigd dat muziek inderdaad de basis is!