Archery Tag, leren boogschieten vraagt oefening.
Archery Tag, leren boogschieten vraagt oefening.

Urban Mix Leidsche Rijn een succes

Warming-up 

Rolmodellen

Door Roberto Cancian


LEIDSCHE RIJN > Vrijdag 6 mei vond de eerste Urban Mix plaats in Leidsche Rijn. 


Nadat de Urban Mix al meerdere malen door samenwerkingspartners is georganiseerd in Vleuterweide, is ook de editie in Leidsche Rijn er één die zeker voor herhaling vatbaar is. 

‘Het is een grote wijk. Wij willen graag verbinding maken met de mensen in de wijk en hen laten weten wat er allemaal te doen is in de buurt,’ geeft jongerenwerker Astia aan namens Jongerenwerkorganisatie JoU. 

Zij wordt aangevuld door haar collega Renée: ‘Er doen meer dan zestig kinderen mee met activiteiten die we hier organiseren. Veel mensen wonen hier nog niet zo lang, dus goed om contact te maken en doordat we dat samen doen met andere organisaties is het een win-winsituatie.’ 

Bij de Urban Mix in het Willem Alexanderpark kunnen kinderen onder meer kennismaken met een Studio op wielen, Archery Tag, een VR Experience, rugby, kruisboogschieten en is er een crea-bea hoek. 

De opening van het event wordt verzorgd door twee rolmodellen uit de wijk. Zij zijn voorbeelden voor andere jongeren. 

‘Ik was toevallig in de wijk toen ik door Astia werd gevraagd om bij de Urban Mix in Vleuterweide te helpen. Ik heb passie voor de buurt en heb de jongeren via de warming-up in beweging gebracht met muziek,’ geeft de bijna 14-jarige Kenza aan die in Amsterdam de dansopleiding volgt. Dat deed ze samen met de 15-jarige Luca. De twee kennen elkaar al vanaf de basisschool.

‘Het is leuk om iets voor de buurt te doen. Dat doen we hier maar ook onder meer op Koningsdag, bij de Grote Prijs van Leidsche Rijn en bij Azatod aangezien ik het leuk vind om iets met techniek en geluid te doen.’ 

Het geluid dat op de achtergrond te horen is, komt vanuit de enthousiaste kinderen die aandachtig gevolgd worden door ouders die toekijken in het zonnetje. 

Er is direct een run op de VR-brillen en ook de 25-jarige Zeki ziet veel kinderen naar de Studio op wielen komen. ‘Boost your talent’, staat op de bus waar hij de jongeren op zoek wil laten gaan naar hun eigen talenten. 

‘Ik wil ze het laten ontdekken. Het is belangrijk dat je als kind iets doet wat je graag doet. Zelf ben ik al vanaf mijn elfde jaar met muziek bezig en wil ik kinderen ook met het Cultuurhuis kennis laten maken.’ 

Terwijl oud-rugby international Mathieu Fuma uitlegt hoe je een rugbybal het beste kan raken, kijkt Leonie Gotink, als Beweegmakelaar onderwijs en sport werkzaam bij Sport Utrecht, met een tevreden gezicht rond. 

‘Normaal organiseren we hier op vrijdagmiddag Street Sports, nu met alle partners deze eerste Urban Mix. Een mooie en leuke eerste editie die zeker voor herhaling vatbaar is.'