Lezing

ABCOUDE > De Bibliotheek AVV wil inzetten op een duurzame toekomst door te inspireren en te informeren. Dit jaar wordt er elke maand een activiteit georganiseerd: een lezing, een klimaatgesprek of een informatiebijeenkomst. Op woensdag 15 juni komt boswachter Marieke Schatteleijn naar de bibliotheek Abcoude. Zij is onder meer bekend van het tv-programma ‘BinnensteBuiten’ en werkt daarnaast als boswachter. Vorig jaar verscheen haar boek ‘Natuurzin’ waarin ze op bezielde wijze uitlegt waarom de natuur je blijer, gezonder en creatiever maakt. Tijdens deze avond vertelt boswachter Marieke Schatteleijn over de antwoorden die ze heeft gevonden in de wetenschap. De bijeenkomst start om 20.00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Kaarten zijn alleen vooraf te bestellen: 5 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekavv.nl/duurzaamheid.


Noodopvang

LEIDSCHE RIJN > De gemeente gaat extra vluchtelingen opvangen uit de Oekraïne. ‘We vangen vanaf 1 juni ongeveer 19 vluchtelingen uit Oekraïne op in 2 woningen aan de Heivlinder in Leidsche Rijn. Het gaat om tijdelijke opvang van minimaal 12 maanden,’ zo laat de gemeente weten. In de woningen komen vluchtelingen wonen met een ernstige lichamelijke beperking. Ze komen samen met hun familie en mantelzorgers. Het gaat vooral om vrouwen, kinderen en ouderen. De woningen aan de Heivlinder waren al in gebruik door zorginstelling Reinaerde. De woningen zijn aangepast voor mensen met een beperking. De vluchtelingen kunnen hier voor het grootste deel zelfstandig wonen. Er zijn 13 kamers voor de opvang van 19 mensen. Utrecht wil als stad van mensenrechten meehelpen aan veilige en menselijke opvang van vluchtelingen. Op dit moment is niet duidelijk hoeveel vluchtelingen door de oorlog uit Oekraïne naar Utrecht komen. ‘In Utrecht willen we zo snel als het kan 1.200 plekken voor lange tijd beschikbaar hebben. Het gaat om opvang die ook langere tijd kan duren. Daarom zoeken we naar zo huiselijk en vast mogelijke plekken,’ aldus de gemeente. 


Shantyfestival

MAARSSEN > Het shantykoor De Vechtse Parlevinkers verzorgt tijdens de jaarmarkt op 4 juni van 12.00 - 16.30 uur op het gezellige Harmonieplein in Maarssen een shantyfestival. De deelnemende koren zijn: De Driemasters uit Driebergen, Krakend Tuig uit Breukelen en De Vechtse Parlevinkers uit Maarssen. De koren zullen shanties en zeemansliederen voor u zingen. Kom luisteren en meezingen. 


Expositie

DE MEERN > De foto-expositie in het Vereenigingsgebouw De Meern is een samenwerking tussen fotografen Wijnanda Pijper en Petra Rekoert. Ze hebben een gezamenlijke liefde voor de natuur als onderwerp, maar ieder geeft zijn eigen twist aan de foto's. Ze kozen bewust voor kleurrijke fotografie, om de somberheid van deze tijden wat lucht te geven. Om zeker te zijn dat je de expositie kunt bekijken, graag een afspraak maker met de beheerder van De Zandweg, A. van Duin, (030) 6663701.