Martin van Kralingen snapt niet dat de gemeente zo met ondernemers omgaat.
Martin van Kralingen snapt niet dat de gemeente zo met ondernemers omgaat.

Politiek Stichtse Vecht wil opheldering over controle BOA’s bij de winkels

Nieuws

STICHTSE VECHT > De controles van de Bijzondere Opsporing Ambtenaren BOA’s in de diverse winkelgebieden heeft veel los gemaakt.

De gesloten niet-essentiële winkels, die het van bestellen en afhalen via de open winkeldeur moeten hebben, kregen te horen dat de uitstallingen naar binnen moesten en dat de winkel eigenlijk zo onaantrekkelijk mogelijk moet worden gemaakt als het gaat om de uitstraling van de winkel. Het was nog geen officiële waarschuwing en er zijn ook geen boetes uitgedeeld. Maar het onbegrip en boosheid over de actie en vooral de houding van de Boa’s is groot bij veel lokale ondernemers. ‘We proberen er nog wat van te maken, essentiële winkels zetten ook alles buiten, de markten zijn open en op deze manier breng je de winkel nog onder de aandacht. Er is geen overlast en er staan geen rijen. Is dit nu samen iets doen aan de situatie? Niet dus’, zo is de algemene reactie van veel ondernemers, die echt niet snappen waarom de gemeente het handhaven van de regels op ontmoedigende wijze vorm geeft. De teleurstelling op Facebook van Martin van Kralingen van boekhandel Van Kralingen leverde een stroom aan reacties op, allemaal vol verbazing en onbegrip.

Samen Stichtse Vecht wil nu opheldering van het college, ook voor de komende tijd als er nog een lockdown is. ‘Ook blijft er onduidelijkheid over de regels. Nog lastiger wordt het als je als winkeliers voor je neus producten in marktkramen verkocht ziet worden, die zij dan weer wel mogen verkopen. Ook lastig is het wanneer je als bloemist aangesproken wordt door handhaving dat je de volgende dag geen buitenverkoop mag doen, omdat dat te gezellig is en als je vraagt, maar de andere bloemenwinkels dan, dat je dan te horen krijgt het is nu 16.00 uur dat redden we niet meer. En dat bovendien voor de kerst de buitenverkoop juist van kerstbomen, bloemen en potten was toegestaan. Dus bovenop het feit dat de regels al zo onuitlegbaar zijn, heeft de actie van afgelopen vrijdag niet bijgedragen aan het gevoeld ‘samen sterk tegen corona’, zo stelt fractievoorzitter Riëtte Habes, die nu wil weten of de actie gepland was en er is nagedacht over alternatieven. ‘Waar zit er binnen de beperking van de maatregelen welk ruimte om verantwoord maatwerk te leveren nu we met de toenemend aantal besmettingen het risico lopen dat de maatregelen verlengd zullen gaan worden?’

Lokaal Liberaal heeft contact gehad met de diverse winkeliers en komt nu met een open brief richting het college. ‘Ondernemers zijn voor Stichtse Vecht van onschatbare waarde. Een ruim aanbod van winkels en horeca is goed voor onze lokale economie en de werkgelegenheid. De afgelopen twee jaar hebben de ondernemers en horecabedrijven enorme klappen gehad tijdens de coronacrisis. Vele van hen hebben al het spaargeld weg zien vloeien en vrezen voor continuïteit van hun bestaan’, zo stelt de fractie, die verbolgen is over de manier waarop de handhavers te werk zijn gegaan. ‘Deze actie is bij Lokaal Liberaal totaal in het verkeerde keelgat geschoten. Het is in de kernen tot nu toe nergens “te druk” geweest behalve in de essentiële supermarkten en drogisterijen. (zeker voorafgaand aan de kerst waar de bezoekers rijendik in de supermarkt schouder aan schouder hebben gestaan). Daar is geen handhaving geweest en konden bezoekers ongehinderd hun gang gaan. Bij zogenaamde essentiële winkels als drogisterijen mogen wel stellingen buiten staan en mogen blijkbaar bezoekers wel aangemoedigd worden de koopwaar vast te houden en te bekijken en kunnen de niet-essentiële inkopen gewoon ingeslagen worden. De markt in Breukelen was afgelopen vrijdag druk bezocht. Vrolijke kraampjes met niet- essentiële zaken zoals kleding en tassen werden in de open lucht verkocht, terwijl een aangrenzende ondernemer met een winkel, in dezelfde straat, zijn rekje met kleding op last van een boa naar binnen moest halen. 


Links in beeld de kledingkraam van de Markt in Breukelen, rechts in beeld het kledingrek van een ondernemer dat verwijderd moest worden. Zoals gezegd is Lokaal Liberaal verbaasd en zeer verbolgen over het feit dat de gemeente haar handhavers op onze ondernemers afstuurt en handhaaft op niet onveilige situaties. Wij zijn van mening dat de situatie voor ondernemers al moeilijk genoeg is en verwacht van de gemeente dat deze met een hart voor ondernemers handelt en rechtvaardig handelt wat betreft handhaving. Het sturen van boa’s naar deze ondernemers op locaties waar geen problemen zijn qua drukte en geen drommen mensen om de winkels waar te nemen zijn en ze alsnog te vertellen een zo somber mogelijke uitstraling te moeten hebben, staat in schril contrast tot de essentiële zaken en de markt die ogenschijnlijk alles mogen. Een groot gevoel van ongelijkheid ontstaat bij de winkeliers. 

Lokaal Liberaal wil graag van het college weten of het uitstallen van koopwaar bij winkels in Stichtse Vecht tot onverantwoorde drukte of ongeregeldheden heeft geleid waarop handhaving nodig zou zijn? Dat de overheid de tijdelijke maatregelen Covid-19 heeft vastgesteld betreft gedurende de lockdown is een gegeven waar wij lokaal niets aan kunnen veranderen maar toch roept Lokaal Liberaal de portefeuillehouder openbare orde en veiligheid zeer dringend op om handhaving alleen in te zetten op locaties waar gevaarlijke situaties ontstaan en het dus echt nodig is om te handhaven bij grote hoeveelheden bezoekers waarbij geen 1,5 meter afstand wordt gehouden, bij het niet dragen van mondkapjes in de binnenruimte etc, maar niet van ondernemers te vragen hun kranten en/of kledingrekjes binnen te halen als daarmee de veiligheid niet in het geding is. Lokaal Liberaal vraagt van de portefeuillehouder dat onze ondernemers de ruimte moeten krijgen om hun winkels overeind te kunnen houden mits zoals al gezegd dat dit niet tot onverantwoorde situaties leidt en handhaving alleen in te zetten als het strikt noodzakelijk is. 

Ondernemers voelen zich opnieuw in de kou gezet in hun eigen gemeente en dat betreuren we ten zeerste. Hen bekruipt het gevoel dat zij als ondernemer moedwillig beknot worden op zaken die heel goed en verantwoord worden uitgevoerd. De term “ondernemertje pesten” is dan ook in de vele gesprekken die Lokaal Liberaal de afgelopen dagen met ondernemers heeft gevoerd een veelgenoemde opmerking. Kortom vele ondernemers in onze gemeente voelen zich niet gesteund door de gemeente en begrijpen niets van het onbegrip dat er lijkt te zijn. Zelfs wanneer men een verzoek doet tot een gesprek met de portefeuillehouder wordt hier niet op in gegaan door ons bestuur. Als dit laatste zo is, vinden wij dat een kwalijke zaak. Lokaal Liberaal wil dan ook met klem verzoeken gesprekken met de ondernemers aan te gaan en ook voor hun een steun in de rug te zijn om deze crisis met elkaar te bestrijden. Graag ontvangt Lokaal Liberaal van het college, voor de komende raad van januari, een reactie op deze open brief, zo vragen Suzanne Kox-Meijer en Onno Tijdgat van Lokaal Liberaal.