Afbeelding

Voormalig architect Pieter bouwt educatieve escape room voor werkzoekende Utrechters

Ondernemend

REGIO > Toen Vermeer een paar jaar geleden werkloos thuis kwam te zitten baalde hij: “al mijn vrienden waren overdag aan het werk en ik was in mijn eentje aan het solliciteren”. Vermeer zette daarom een netwerkorganisatie voor werkzoekenden op: “We organiseren vanuit Stichting JobOn workshops voor mensen die zich oriënteren op een nieuwe stap in hun loopbaan”. De afgelopen periode heeft Vermeer iets nieuws gebouwd, een escape room speciaal voor werkzoekenden in Utrecht: FutureLab-030.

Versterken van digitale vaardigheden

In februari lanceert Vermeer - vanuit zijn rol als directeur bij de Utrechtse stichting JobOn - de nieuwe escape room: “FutureLab-030 is ontwikkeld om werkzoekenden te helpen met het versterken van hun digitale vaardigheden. We informeren mensen over de invloed van automatisering en digitalisering op de banen van nu en in de toekomst”. De gemeente Utrecht heeft een subsidie toegekend om het programma beschikbaar te maken voor Utrechters. “Dit is een unieke kans! We kunnen met het FutureLab-programma ruim 300 Utrechters begeleiden en trainen. We maken ook de koppeling naar werkgevers omdat veel werkgevers op zoek zijn naar talent.”

Escape Room

Tijdens de eerste sessie van het FutureLab-030 programma starten we met een escape room. In het spel kruipen de deelnemers in de huid van een recruiter. Zo krijgen de deelnemers, op een speelse manier, inzicht in de belevingswereld van mensen die normaal gesproken aan de andere kant van de sollicitatie-tafel zitten. Het spel stimuleert de deelnemers om gebruik te maken van verschillende digitale tools die anno 2022 belangrijk zijn: WhatsApp, LinkedIn, YouTube en Google.

Omar (52) woont in Ondiep en heeft onlangs meegedaan: “Het was leuk om samen met stadsgenoten raadsels en puzzels op te lossen. Ik ben nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden die door digitalisering zijn ontstaan. Toen ik van school kwam bestonden veel banen van nu nog niet. Wie weet ligt daar mijn kans omdat ik nu werk zoek”.

Leven lang ontwikkelen
De arbeidsmarkt verandert in een rap tempo. Het is daarom slim om te investeren in je vaardigheden en in 2022 zijn vooral digitale vaardigheden heel belangrijk. Veel mensen kunnen overweg met een computer of hebben al eens via ZOOM een afspraak gehad, maar er zijn ook veel mensen nog onvoldoende bewust van de invloed van alle technologische ontwikkelingen op hun eigen vakgebied. Vermeer probeert met zijn escape room mensen ‘futureproof’ te maken. Lukt dat? “Het programma bestaat uit drie online bijeenkomsten en twee coachingsgesprekken, dat is te kort om iemand helemaal bij te scholen. Wel zorgen we voor bewustwording, dat mensen hun netwerk vergroten en, ook niet onbelangrijk, lol hebben met elkaar!”

Meedoen?
Deelname is gratis en aanmelden kan via www.jobon.nl/futurelab/