Afbeelding

Oorzaak afbreken trap Schaepmanstraat Maarssen bekend Manier en frequentie schoonmaak en onvoldoende controle zijn oorzaak

Nieuws

MAARSSEN > Op zondag 21 november 2021 brak de trap van de eerste verdieping naar de begane grond af in een flat aan de Schaepmanstraat. Gelukkig raakte er niemand gewond. De trap is direct gestut om de situatie weer veilig te maken voor de bewoners. Ondertussen hebben we laten onderzoeken wat de oorzaak is van het incident. Uit het onderzoek blijkt dat de trap is afgebroken omdat het stalen profiel waar de trap op steunt door roest is aangetast. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het trappenhuis in het verleden langdurig met chloor is schoongemaakt. De uitkomsten van het rapport zijn vanavond besproken met de bewoners van de Schaepmanstraat, Kuyperstraat en Troelstrastraat.

De trappenhuizen zijn in het verleden gedurende veel jaren met veel water en chloor schoongemaakt wat gezorgd heeft voor het roesten van het stalen profiel. De schoonloopmat is niet voldoende schoongemaakt of vervangen. Hierdoor is er pekel naar binnen gelopen. Dit zorgde ook voor het roesten van het stalen profiel. Onvoldoende controle op schoonmaak en de technische staat van de trappen, zorgde ervoor dat de roestvorming niet werd opgemerkt. Toen de trapleuningen geschilderd werden, is er geen melding gemaakt van roestvorming en is het ook niet behandeld.

Van de 24 woningen aan de Schaepmanstraat zijn er 21 van Portaal. Daardoor is er sprake van een zogeheten Vereniging van Eigenaren (VvE). Hierdoor is het onderhoud in beheer bij VB&T. Toch vindt Portaal dat zij wel degelijk een verantwoordelijkheid heeft. Reijnder Jan Spits, manager Volkshuisvesting van Portaal: “Het is te makkelijk om nu weg te kijken. Wij hebben verzuimd om de schoonmaakwerkzaamheden en de technische staat van de trappen voldoende te controleren. Dat trek ik mij aan en daarvoor bied ik mijn oprechte excuses aan de bewoners aan.”


Geen chloor meer

We maken al jaren niet meer met chloor schoon. We gaan met het schoonmaakbedrijf in gesprek om te kijken naar de werkwijze en de middelen en de effecten daarvan op het gebouw. Er komt na de herstelwerkzaamheden in alle drie complexen een nieuwe mat die regelmatig wordt schoongemaakt.

Omdat de flats aan de Kuperstraat en Troelstrastraat identiek zijn aan de Schaepmanstraat herstellen we alle trappenhuizen van deze flats. De trappen worden de komende weken extra verstevigd met stalen balken die worden bevestigd aan de wanden van het trappenhuis. Twee weken later dan gepland omdat veel werklieden niet konden werken door corona of quarantaine. De trappen worden opgevangen door 1,5 cm dikke stalen strippen die op deze stalen balk rusten. Alle trappen zullen op deze manier hersteld worden. De tijdelijke ondersteuning is dan niet meer nodig.

Extra onderzoek

We onderzoeken nog een extra keer de gehele constructie. Dit onderzoek start in februari. Spits: “Er is in 2018 al uitgebreid onderzoek gedaan naar de dragende wanden van het complex en daar zijn geen knelpunten naar voren gekomen. De gemeente Stichtse Vecht bevestigt dat dit onderzoek goed is gedaan en ook de gemeente ziet geen aanleiding voor een onveilige situatie. Toch vind ik het onze verantwoordelijkheid om nog een keer onderzoek te doen naar de constructie.”

Toekomstplannen

Portaal heeft recent overleg gehad met wethouder Van Liempt. Zowel Portaal als de gemeente willen nu snelheid maken en snel kunnen beslissen of we de drie complexen gaan renoveren of slopen en er nieuwbouw voor terug bouwen. In april weten we meer.