de oukoper molen vraagt om steun
de oukoper molen vraagt om steun P Schiereck

Crowdfunding voor opknappen Oukoper Molen langs de A2 bij Breukelen

Nieuws Ingezonden

STICHTSE VECHT > De Oukoper Molen,  de wipmolen  langs de A2,  tussen Breukelen en Vinkeveen, dreigt te verzakken. Het waterpeil in de Oukoper Polder is door de eeuwen heen zo laag geworden dat de houten fundering van de molen uit 1644 zal gaan rotten.  Om het verzakken te voorkomen moet die fundering extra worden ondersteund. En dat is een uitzonderlijk project.  Als de molen scheef gaat zakken kan het bovenhuis omvallen.  Daarom moet ook de koker van deze molen - dat is de verbinding tussen het onder- en bovenhuis -  worden gerestaureerd  terwijl ook de historische waarde van de molen gewaarborgd moet blijven. De werkzaamheden zullen medio maart starten.

De wieken van de molen hebben hun langste tijd gehad. 60 Jaar regen en wind hebben hun sporen ruim achter gelaten in de houten heklatten, de windborden en de stalen roeden. Als zo’n wiek breekt tijdens het draaien is de ravage niet te overzien. Er moeten daarom  nieuwe stalen roeden komen, vakkundig gelast en met nieuw houten hekwerk en windborden. De berekeningen hiervoor zijn afgerond. De fabricage kan beginnen.

Al met al een uitzonderlijke maar ook  kostbare restauratie, waar veel geld voor nodig is om de  ‘beroemdste molen van ons land’  van de ondergang te redden.

U kunt deze bijzondere restauratie financieel ondersteunen; u vindt uitvoeriger informatie op de website:https://www.molena2.nl/