Afbeelding
Twitter Pont

Boosheid om schrappen van de pont Nieuwer Ter Aa over Amsterdam-Rijnkanaal

Nieuws

NIEUWER TER AA > Groot zijn de boosheid en de verbijstering in Nieuwer Ter Aa over het besluit van Rijkswaterstaat om de pont over het Amsterdam-Rijnkanaal uit de vaart te halen.

Per 1 augustus wordt de veerdienst opgeheven, zo heeft Rijkswaterstaat aan de gemeente laten weten, zonder daar verder ruchtbaarheid aan te geven. ‘Onaanvaardbaar, dat kan niet zomaar. Ook omdat er niets wordt gezegd over een nieuwe fietsbrug of een andere oplossing. Schandalig van Rijkswaterstaat. We laten het er niet bij zitten,’ aldus een eerste reactie van de boze Dorpsraad, die vorige week door de gemeente is ingelicht. ‘De pont is uiterst belangrijk als verbinding, zoals voor scholieren naar Breukelen en verder.’ De schoolgaande jeugd zou dan over de smalle Westkanaaldijk moeten waar in de ochtendspits ook veel vrachtverkeer rijdt. Veel te gevaarlijk, aldus de Dorpsraad en ook de gemeente is niet blij met het besluit en de handelswijze van Rijkswaterstaat met als argument dat een pont op de drukke vaarweg niet veilig meer is. Ook bij de gemeente staat veiligheid voorop, maar een verbinding is onmisbaar voor scholieren, forenzen en recreanten. Op korte termijn is verbetering van de veiligheid mogelijk. Voor de toekomst is een vervangende fietsbrug noodzakelijk. De pont is een belangrijke schakel in het lokale en regionale fietsnetwerk. In de woorden van de inwoners van Nieuwer Ter Aa: een levensader. Scholieren, forenzen en recreanten maken er dagelijks veelvuldig gebruik van. Het alternatief van de omrijdroute over de Breukelerbrug is voor de gemeente geen acceptabele oplossing: te veel extra reistijd en onvoldoende veilig. De aanleg van een fietsbrug is dat wel. Bestuurlijk overleg tussen Rijkswaterstaat en gemeente Stichtse Vecht heeft niet tot een oplossing geleid. 

Wethouder Hetty Veneklaas: ‘Wij zijn het hartgrondig oneens met dit voorgenomen besluit van Rijkswaterstaat en zullen alle mogelijke middelen inzetten om de pont in de vaart te houden of een fietsbrug te realiseren. We gaan sowieso bezwaar en beroep aantekenen en roepen onze inwoners op dit ook te doen. De veerpont is al sinds 1892 een noodzakelijke (fiets)verbinding en kan niet na 130 jaar trouwe dienst van de ene op de andere dag opgeheven worden zonder goed alternatief.’ De discussie over de veiligheid van de laatste pont over het Amsterdam-Rijnkanaal speelt al jaren. VARNWS heeft een notitie van RWS uit 1996, waarin ook al dezelfde risico’s worden beschreven en waarin een fietsbrug als alternatief staat vermeld.