Afbeelding
Chamaro Hartman

Kickboksen om geld op te halen voor kankeronderzoek

Nieuws

MAARSSEN > Ruim 70 vrouwen werkten zondag op het veld bij OVVO op sportpark Daalseweide een kickboxcircuit af om geld in te zamelen voor het nieuwe onderzoek naar voorstadium vulvakanker. Op 4 februari is het Wereld Kankerdag. 

Het was een waardevolle ochtend voor initiatiefnemer Carolien Boshuis uit Maarssen. ‘Samen met mijn  kickboks instructrice van Club Be It te Maarssen, en alle deelnemers hebben we iets moois neergezet. En daar ben ik trots op, We hebben dit binnen 2 weken georganiseerd met allemaal vrijwilligers. BHV’ers waren aanwezig, een fysiotherapeut. Heel mooi., bijzonder, dankbaar en emotioneel

Voor de  55 deelnemers die de vier uur volhielden was er een gouden sleutelhanger met bokshandschoenen. En er was nog een verrassing. Korfbalclub OVVO kwam langs met een cheque van 250 euro. ‘Ik wil OVVO heel erg bedanken voor het gebruik van hun veld en faciliteiten’, aldus Carolien Boshuis, die nog eens wijst op de noodzaak om alert te zijn op vulvakanker. ‘In deze huidige tijd word je opgevoed met controleer je borsten op bobbels, controleer je prostaat. Maar er word niet gezegd controleer eens je vulva (schaamlippen en clitoris) met een spiegeltje of ze mooi roze zijn. Plus het belang van alle bevolkingsonderzoeken, ik weet het, ze zijn niet prettig, ze zijn er niet voor niks. Maar je kan er op tijd bij zijn zoals ik of zelfs levensreddend zijn! Leg die envelop niet weg of in een la dat je die vergeet, maak die afspraak! Zowel voor vrouwen als voor mannen!

Doneren kan nog steeds op de speciale site

Lees haar verhaal op RTV Utrecht

MAARSSEN > Carolien Boshuis uit Maarssen trekt letterlijk de bokshandschoenen aan om te strijden tegen vulvakanker. De 34-jarige wil zondag met zoveel mogelijk vrouwen gaan kickboksen om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte. Tegelijkertijd hoopt ze dat er daardoor ook veel meer aandacht voor deze vorm van kanker komt. Zelf kwam ze er bij toeval achter dat ze het voorstadium van vulvakanker had. Dat begon met een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Na het onderzoek krijgt ze slecht nieuws. “Ik zou de uitslag binnen vier weken per post krijgen, maar werd al binnen twee weken gebeld voor een afspraak met de gynaecoloog. Ik dacht: nou dit zit niet goed.”

Witte puntjes

Carolien blijkt het voorstadium van baarmoederhalskanker te hebben en wordt geopereerd. Een oplettende gynaecoloog ziet tijdens de operatie opvallende witte puntjes op haar schaamlippen en besluit een biopt te nemen. Officieel mocht dat niet, omdat Carolien daar op dat moment nog geen toestemming voor had gegeven. Maar voor haar blijkt het handelen van de gynaecoloog goud waard.Naast het voorstadium van baarmoederhalskanker blijkt ze ook het voorstadium van vulvakanker te hebben. Zonder de oplettendheid van haar arts was dit nooit ontdekt. “Ik weet niet hoeveel engelen er op mijn schouders hebben gezeten”, zegt de Maarssense. Een nieuw behandeltraject volgt en een zware, emotionele tijd breekt aan .Een belangrijke operatie wordt uitgesteld vanwege de coronapandemie. “Terwijl bij de laatste controle was gezegd: er is haast bij de operatie.” Huilend belt ze haar huisarts op. “Ik was moe, had stress, sliep slecht en voelde me machteloos.” Ze maakte zich vooral zorgen dat de groeiende voorstadiumcellen zich zouden door ontwikkelen. Gelukkig blijkt het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam nog wel plek te hebben.Een paar weken later wordt ze al geopereerd. In totaal volgen er drie operaties in zeven maanden tijd, waarbij de Maarssense afviel van 58 naar 48 kilo. In die moeilijke periode stelt ze zichzelf een doel: meer vrouwen bewust maken van de risico’s van (voorstadium) vulvakanker. “Je wordt ermee opgevoed dat je je borsten op knobbeltjes moet controleren. Maar niemand zegt tegen je dat je schaamlippen met een spiegeltje moet controleren om te kijken of ze nog mooi roze zijn.”

Weinig bekend

Wat niet helpt, is dat er nog weinig bekend is over (voorstadium) vulvakanker. “Ik zat zelf ook met heel veel vragen”, zegt ze over het moment dat haar werd verteld dat ze in het voorstadium zat. “Als je amandelen worden geknipt, krijg je daar een brochure over mee. Toen kreeg ik niets mee. Ik ben zelf gaan googlen, maar dat moet je nooit doen”, zegt ze over de vaak onbetrouwbare of onvolledige verhalen die ze online las.Carolien wil niets liever dan dat er meer onderzoek wordt gedaan naar haar ziekte en is dan ook dolblij als ze daarvoor een uitnodiging krijgt van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Het ziekenhuis wil onderzoek doen naar de vrouwen die het voorstadium van de ziekte hebben. De onderzoekers willen achterhalen of is aan te tonen welke vrouwen een verhoogd risico hebben dat de ziekte zich door ontwikkelt naar vulvakanker.”Ik schreeuwde het uit van geluk, alsof ik de loterij had gewonnen”, zegt ze over de uitnodiging voor het onderzoek. “Hier heb ik zo lang voor gevochten. Niet alleen voor mezelf, maar voor alle vrouwen. Bij anderen is de kanker vaak al uitgezaaid als het wordt gevonden.”

Kickboksen

Om geld voor het onderzoek naar vulvakanker op te halen, besloot ze zelf een actie te organiseren. Ze had net het kickboksen weer opgepakt en besluit spontaan met hulp van haar instructrice een boksdag voor zoveel mogelijk vrouwen te organiseren. Korfbalvereniging OVVO stelt een veld beschikbaar en verschillende ondernemers hebben hun donaties al toegezegd.Al voordat de actie zondag begint is er ruim 3.000 euro opgehaald en Carolien Boshuis zegt dat zich al tientallen vrouwen hebben aangemeld. Een streefbedrag heeft ze al in gedachten, dat heeft ze gebaseerd op de periode dat ze al met de ziekte bezig is. “Vanwege de drie-en-een-half jaar wil ik met de boks-actie een symbolisch bedrag van 35.000 euro ophalen. “Wat haar vooruitzichten zijn, weet ze nog niet. Of het voorstadium uiteindelijk uitmondt in vulvakanker blijft nog ongewis. Ze heeft 28 januari controle gehad in het ziekenhuis en er komt zeker nog één operatie aan. Daarmee staat de teller straks op acht operaties in bijna vier jaar. Carolien weet nu al dat ze haar hele leven onder controle van het ziekenhuis zal staan. Maar dat ze zal blijven vechten, is duidelijk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding