Actie van Dorpsraad: laat ons niet zwemmen

Protest

Speciale site

Door Ed Kamans


NIEUWER TER AA > Een week na de bom dat Rijkswaterstaat meldde dat de pont bij Nieuwe Ter Aa per augustus zou verdwijnen, is wel duidelijk dat iedereen fel tegen het plan is.


De boosheid is alleen maar gegroeid. Rijkswaterstaat voert aan dat het eigenlijk te onveilig is door de drukte en de grote schepen op het Amsterdam-Rijnkanaal, maar iedereen denkt dat er vooral een financiële reden achter zit. Zo ook de schipper van de veerdienst. 'Ik ben schipper op die pont en ik kan u verzekeren dat alles helemaal veilig is. Alle schippers zijn ervaren, hebben een groot vaarbewijs en een radarpatent. De pont is uitgerust met radar. We zouden zelfs met een zicht van 200 meter mogen varen. Maar we varen al niet meer bij een zicht van minder dan 300 meter. Verder varen we niet volgens een tijdschema. Er is dus nooit haast en nooit reden om enig risico te nemen,' aldus de schipper. Inmiddels hebben de Tweede Kamerfracties van de PvdA en CDA ook schriftelijke vragen gesteld aan de minister om opheldering te geven over de wat stiekeme manier van handelen van Rijkswaterstaat. In de wandelgangen hoor je, dat de minister ook de wenkbrauwen fronst over de gang van zaken. 

De Dorpsraad Nieuwer Ter Aa is blij met de massale steun en media-aandacht. Een speciaal comité gaat nu de strijd verder aan, ook met het convenant uit de 19e eeuw van Waterschappen, waarin een eeuwigdurend recht op oversteek, met pont of brug, is vastgelegd. 'We blijven strijden voor een goede verbinding en de pont mag niet eerder weg dan dat er een brug is,' aldus woordvoerder Alexander Sterk. Alles staat op www.laatonsnietzwemmen.nl

Ook de gemeente, die uit frustratie richting Rijkswaterstaat, het nieuws bekendmaakte, is blij met de eensgezindheid. 'Onze verontwaardiging en boosheid zijn nog niet geluwd. Sterker nog, we voelen ons als gemeente zeer gesteund door de strijdbare reacties van de Dorpsraad Nieuwer Ter Aa, gebruikers van de pont en vanuit de landelijke politiek. Ook lokaal slaan de raadsfracties flink op de trom. Met elkaar gaan we Rijkswaterstaat overtuigen dat ze hun standpunt moeten herzien. Met enkele maatregelen kan de veiligheid van de pont verbeterd worden. Dan kan die voorlopig in de vaart blijven en kunnen we ondertussen met elkaar werken aan een fietsbrug. Want die moet er komen om deze levensader voor Nieuwer Ter Aa en deze belangrijke schakel in het lokale en regionale fietsnetwerk in stand te houden,' aldus wethouder Hetty Veneklaas.