Vetkamp (CvB) en beiaardier Achterkamp verwelkomen de klok op Nijenrode.
Vetkamp (CvB) en beiaardier Achterkamp verwelkomen de klok op Nijenrode. Sander Foederer

Verloren gewaande klok terug op Nijenrode

BREUKELEN > Na een afwezigheid van meer dan 80 jaar keerde op 7 februari een oude klok van Nijenrode terug in het kasteel. 


De klok was ooit onderdeel van het klokkenensemble dat kasteelheer Michiel Onnes in 1916 liet installeren in de lantaarn op de uivormige toren. Al sinds 1940 ontbrak ieder spoor van de klok, totdat die kortgeleden ineens opdook in een advertentie op Marktplaats en de verkoper contact opnam met Nyenrode Business Universiteit. 

De verkoper had de klok zelf een kleine tien jaar geleden op een markt gekocht. Nadat hij haar kortgeleden te koop had gezet, werd hij erop geattendeerd dat de klok vermoedelijk van kasteel Nijenrode afkomstig zou zijn. De bronzen klok met een doorsnee van 34 cm heeft de grootte van een emmer en weegt 32 kilo. 

Volgens universiteitsbeiaardier Jan Willem Achterkamp is er geen enkele reden om aan de oorsprong van de klok te twijfelen: 'Toen ik haar zag, wist ik meteen waar het om ging. Op de klok staat de tekst FACTA SUM A.D. MDCCCCXV PRO CASTRO NYENRODAE (ik ben gemaakt in het jaar des Heren 1915 voor kasteel Nijenrode). Ook staat het wapen van Nijenrode erop en het motto van de toenmalige kasteeleigenaar Michiel Onnes: CEDO NULLI (ik wijk voor niemand).' 

Beiaardier Jan Willem Achterkamp: 'Ik heb de klok gekeurd en zij klinkt nog helemaal goed. Ik zie dit als een mooi cadeau voor onze universiteit, die dit collegejaar haar 75ste verjaardag viert.' 

De klok keert niet terug in het carillon van het kasteel. Er wordt nagedacht over een mooie plek voor dit bijzondere stuk erfgoed.