Een van de laatste activiteiten: het openen van de Kledingbank.
Een van de laatste activiteiten: het openen van de Kledingbank.

20 jaar lokaal bestuur neemt afscheid

Burgemeesters

Timmerdorp

Door Ed Kamans


MAARSSENBROEK > De grote stapel krantenknipsels spreekt boekdelen.


Op tafel ligt ruim 20 jaar geschiedenis in de lokale politiek van Maarssen en Stichtse Vecht. Wethouder Maarten van Dijk is bezig aan de laatste weken, want de 41-jarige Maarssenbroeker stopt na de verkiezingen met het lokaal bestuur. 'De eerste verkiezingscampagne van de PvdA waar ik aan heb meegewerkt, was in 1998, dat is altijd een boeiende en inspirerende tijd om samen de inwoner te bereiken en mee te praten. Bij de PvdA doen we dat ook veel buiten de verkiezingen om, want het gaat altijd om de inwoner. En bij ons is er aandacht juist voor die groepen, die het erg lastig hebben in de maatschappij,' aldus Maarten van Dijk, die de hele bestuurlijke bingokaart vol heeft. Van bestuurslid, commissielid, raadslid, fractievoorzitter tot en met wethouder. 

'En dan is het na 20 jaar wel tijd voor wat anders, maar ik heb alles met buitengewoon veel plezier gedaan. Je staat voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving en samen met inwoners probeer je dat te bereiken en dat is niet altijd even makkelijk, maar wel belangrijk en vaak heel waardevol,' aldus de PvdA-politicus. 'Maar ik blijf de politiek in Stichtse Vecht en de PvdA wel volgen.' 

Het doorkijken van alle knipsels is een reis door de tijd, zoals de extra parkeerplaatsen bij OSM bij de brug over de A2 en het Timmerdorp in Maarssen, dat op initiatief van Maarten van Dijk van start ging en nu is uitgegroeid tot een traditie. 

'Je ziet wel veel problemen en onderwerpen telkens weer terugkomen. Een schone en veilige leefomgeving is erg belangrijk voor inwoners. Ik ben dan ook blij dat we het onderhoud aan het groen en openbare ruimte weer op orde hebben. En ook de kansrijke toekomst van Sociaal ontwikkelbedrijf Kansis is verheugend,' aldus Maarten van Dijk, die ook vooral weer vooruitkijkt. 'Dat is ook belangrijk in het lokale bestuur. Zo is het hoog tijd voor een integrale visie op Maarssenbroek in 2040 als het gaat om wonen, verkeer en groen.' 

Van Dijk maakte maar liefst negen burgemeesters mee. 'Totaal verschillend en ieder met zijn of haar eigen kwaliteiten,' zo blijft Maarten van Dijk altijd diplomatiek en ook voor sappige verhalen uit Goudestein moet je niet zijn bij Van Dijk. 'Dat is niet nodig, het gaat altijd om de inhoud in het lokaal bestuur. En het contact met inwoners. Als wethouder en raadslid moet je ook dicht bij de mensen staan, dat is wel de filosofie van de PvdA. Dat deel van het werk zal ik zeker gaan missen.' De komende weken zit de agenda nog bomvol, zoals gisteren de opening van de Kledingbank in Breukelen. 

En dan de verkiezingen. 'We hebben een uitstekende lijst en prima programma, dus ik heb alle vertrouwen in de uitslag', zo besluit Van Dijk, die zelf als lijstduwer op de lijst staat.