Afbeelding

Herontwikkeling Sperwerveld start met 12 parkeerplaatsen, Militaire historie wordt weer zichtbaar in Vreeland

Nieuws

VREELAND > De militaire historie van het Sperwerveld in Vreeland gaat meer zichtbaar worden. Voor de herinrichting van het Sperwerveld in Vreeland is een ontwerp gemaakt in overleg met onder meer de dorpsraad Vreeland, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), en Mooisticht (de commissie voor ruimtelijke kwaliteit). De herinrichting van het Sperwerveld start in 2022 met het zichtbaar en bruikbaar maken van 12 parkeerplaatsen.

Het Sperwerveld functioneerde tot enige jaren geleden als voetbalveld en vormde tot 1976 de thuisbasis voor voetbalvereniging De Sperwer. Nadien is het Sperwerveld verworden tot een ruig groengebied met een lastig bespeelbaar voetbalveld en moeilijk herkenbare parkeerplaatsen. 

Wethouder Maarten van Dijk, recreatie en toerisme: “Onder het Sperwerveld in Vreeland liggen de restanten van het ooit zo roemruchte kasteel Vredeland dat tot de afbraak op last van Keizer Karel V in 1529 het decor is geweest van aanhoudende strijd tussen de Graven van Holland en de Bisschoppen van Utrecht in de 13de en 14de eeuw.Wie nu het Sperwerveld bezoekt, ziet niets van terug van deze militaire historie. Daar willen we verandering in gaan brengen. Het is fijn dat we met alle betrokkenen tot een mooi en goed ontwerp zijn gekomen. Vooruitlopend op de herinrichting 

gaan we nu alvast 12 parkeerplaatsen weer goed zichtbaar en bruikbaar maken, die nu door achterstallig onderhoud moeilijk te herkennen zijn. Daarmee sluiten we aan bij de wensen van de gebruikers van het Sperwerveld, die al geruime tijd aandringen op het snel weer kunnen gebruiken van de parkeerplaatsen op het Sperwerveld.” 

Visualiseren kasteelcontouren
Voor de verdere herinrichting van het Sperwerveld zal het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden, omdat met name de visualisering van de kasteelcontouren met opgemetselde muurtjes niet passend is binnen het huidige bestemmingsplan. De doorlooptijd van de ruimtelijke procedure is circa anderhalf jaar. Nadat de ruimtelijk procedure doorlopen is, zal een aanbestedingstraject worden opgezet voor uitwerking en uitvoering van het verdere ontwerp in 2023/2024.

Geen toeristisch overstappunt (TOP)
De wens tot het realiseren van een toeristisch overstappunt (TOP) is losgelaten nadat is gebleken dat de provincie geen middelen beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van nieuwe TOP’s. De provincie richt zich nu op het versterken van het bestaande toeristische routenetwerk. Met het loslaten van de TOP wordt tevens tegemoetgekomen aan de wensen van de dorpsraad Vreeland.

Militaire historie Sperwerveld
Enkel de tussen bomen verborgen losse betonnen groepsschuilplaats herinnert nu aan het militaire belang van het Sperwerveld, die een afronding kreeg met het in staat van verdediging brengen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tijdens de mobilisatie van 1939-1940. De groepsschuilplaats en het omliggende waterlinielandschap hebben sinds juli 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed