Wethouder Arjan Wisseborn
Wethouder Arjan Wisseborn

Ondertekening bijgewerkt Pact van Ruigenhoek voor behoud unieke Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies

Nieuws

NIEUWERSLUIS > Op vrijdag 18 februari vond op fort Nieuwersluis de feestelijk ondertekening plaats van de Actualisatie Pact van Ruigenhoek 2022. Dit is de opvolger van het eerdere Pact uit 2017.

Samenwerking om Werelderfgoed te behouden

In het Pact werken de waterliniepartners in de provincie Utrecht – waaronder de gemeente Stichtse Vecht – samen om het unieke Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’ te behouden en gezamenlijk acties op te pakken om het beter zichtbaar, beleefbaar en toegankelijk te maken.

Verbinding met actuele thema’s

De Pactpartners leggen ook verbinding met de actuele maatschappelijke en ruimtelijke thema’s in het liniegebied, zoals klimaat en energie, wonen, bereikbaarheid, landbouw, recreatie, groen en natuur.

Ondertekening op fort Nieuwersluis

Wethouder Arjan Wisseborn van Cultuur in Stichtse Vecht: ‘Wij zijn verheugd dat we op fort Nieuwersluis met elkaar hebben kunnen toosten op deze speciale gelegenheid, omdat deze plek voor Stichtse Vecht een belangrijk stukje militaire geschiedenis laat zien en waar we dit ook kunnen beleven door het fortterrein te bezoeken en een drankje te doen bij de sfeervolle Kazernekeuken.

We kijken als Pactpartners uit naar een volgende vruchtbare periode van samenwerken, wat we met de ondertekening van het Pact op het fort hebben onderschreven.’

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Stichtse Vecht ligt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Linie is uniek in de wereld en laat zien hoe Nederland het water heeft ingezet als bondgenoot bij het verdedigen van het land. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is onlangs aangewezen als UNESCO werelderfgoed.

Pact van Ruigenhoek

Het Pact van Ruigenhoek is een informeel samenwerkingsplatform bestaande uit de Hollandse Waterlinies gemeenten, provincie Utrecht, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de waterschappen HDSR en AGV. Het Pact is een intentieverklaring om intensief samen te werken aan de Hollandse Waterlinies.