Soli Deo Gloria in 1925.
Soli Deo Gloria in 1925. Owner

Orkest SDG viert 100-jarig bestaan

Bevrijdingsconcert

Tentoonstelling

Door Ed Kamans


TIENHOVEN > 2022 is het jaar dat Orkest SDG uit Tienhoven zijn 100-jarig jubileum viert.


Het eerste optreden van Orkest SDG was op 12 september 1923. De toen jonge Tienhovense fanfare gaf zijn eerste openbare uitvoering hoog boven de daken van de woningen vanaf de kerktoren. Het aantal belangstellenden op het kerkplein steeg met de minuut. Men was vol bewondering over de prestatie van deze jeugdige muziekvereniging. Er werd koraalmuziek gespeeld en het fanfarecorps trok veel aandacht uit de omliggende dorpen. 

Dit waren herinneringen van de jubileumfeesten te Tienhoven, Oud-Maarsseveen en Breukeleveen op 12 en 13 september 1923. De feesten waren ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. 

Dat was het begin en in de 100 jaar daarop volgend is er heel veel gebeurd op muzikaal gebied. Denk hierbij aan de zeer succesvolle PROMS-concerten in uitverkochte zalen, de Nieuwjaarsconcerten in de bomvolle kerk, de muzikale activiteiten rond Koningsdag, 4-5 mei en Kerst in Tienhoven zelf. Het succesvolle KOMM-project (Kinderen Ontdekken Muziek Maken) op de scholen in Stichtse Vecht en uiteraard de bijzondere concerten en activiteiten tijdens de diverse jubilea. 

Ook voor dit jubileumjaar 2022 staat een aantal bijzondere concerten en activiteiten gepland.  De eerstvolgende activiteit voor Orkest SDG Tienhoven in zijn jubileumjaar zal zijn op zaterdag 26 maart. Dan wordt in Museum Vredegoed te Tienhoven/Oud-Maarsseveen de tentoonstelling '100 jaar Orkest SDG' geopend door de wethouder Cultuur Arjan Wisseborn. Dit zal dan ook de formele opening worden van het jubileumjaar van Orkest SDG. Het is een bijzondere tentoonstelling waarin alle facetten en wetenswaardigheden over het Orkest naar voren worden gebracht. De tentoonstelling zal gedurende de hele zomer te bezichtigen zijn in Museum Vreedegoed te Tienhoven/Maarsseveen. 

Na deze formele opening van het seizoen staat een aantal concerten gepland. Als eerste op 5 mei het concert in De Ark te Maarssenbroek. Met dank aan de Stichting 4-5 mei geeft Orkest SDG een Bevrijdingsconcert. In de zomer is er vanaf zondag 26 juni de reeks van 10 zondagen van Parkpodium Boom& Bosch te Breukelen. Ook zal SDG op 24 september de dag 'Tienhoven Toont' afsluiten met een concert bij Museum Vredegoed. En als klap op de vuurpijl verzorgt Orkest SDG op zaterdag 26 november een feestelijk PROMS-concert met artiesten in de Stinzenhal te Breukelen. 

Uiteraard zal de gehele planning afhangen van de coronamaatregelen die dan gelden. Orkest SDG gaat ervan uit dat alle geplande activiteiten doorgaan, zodat het een succesvol jubileumjaar wordt. Zie www.sdgtienhoven.nl.

100 jaar succesvol musiceren.