Afbeelding

Deze week al kap- en snoeiwerk in park bij Zwanenkamp/Valkenkamp

Nieuws

MAARSSENBROEK > In het wijkpark van Maarssenbroek voert Stedin kap- en snoeiwerkzaamheden uit onder en rondom de hoogspanningsmasten. De werkzaamheden in de buurt van Zwanenkamp/Valkenkamp worden een week eerder uitgevoerd dan gepland, namelijk deze week al. De werkzaamheden die voor volgende week gepland staan bij Fazantenkamp en Reigerskamp gaan door zoals gepland. Alle kap- en snoeiwerkzaamheden aan het wijkpark zijn dan op 1 april al klaar.

Ecologisch beter

Deze aanpassing in de planning is beter vanuit ecologisch oogpunt. De vleermuizen hebben zo nog iets langer de tijd om een nieuwe nestelplek te vinden voor ze echt gaan nestelen. Voor de omwonenden is het prettig dat ze sneller het wijkpark weer veilig kunt betreden.

Verkeersregelaars regelen fietsverkeer Rijnveldsche Pad

Tijdens de werkzaamheden deze week worden ook de bomen naast het Rijnveldsche Pad en de atletiekvereniging in Zwanenkamp gesnoeid. De fietsbrug over de A2 blijft gewoon te gebruiken. Verkeersregelaars begeleiden het fietsverkeer tijdens de werkzaamheden. Volg hun aanwijzingen op. Veiligheid staat voorop.

Tijdelijke afsluiting wijkpark Maarssenbroek

Een deel van wijkpark Maarssenbroek blijft afgesloten tot de werkzaamheden klaar zijn. Dit vanwege het gevaar van omvallende bomen en vallende takken, en om een veilige afstand te creƫren tot de werkzaamheden. Wanneer er werkverkeer of materieel door het park rijdt, kan het zijn dat er tijdelijk afscherming wordt geplaatst rondom de rijroutes.

Herstel wijkpark Maarssenbroek

Wanneer de werkzaamheden zijn afgerond, zal Stedin eventuele schade in het park aan gras, rijroutes en paden herstellen. De verwachting is dat ze hier begin april mee starten. Daarnaast werkte de gemeente al aan een plan om de nu gekapte populieren te vervangen, omdat de lange en zware takken van de inmiddels 45 jaar oude bomen kwetsbaar zijn geworden bij veel wind en regen.

Start vervanging populieren

Het is de bedoeling om in het najaar van 2022 of in de winter 2023 te starten met de vervanging. We organiseren inspraak over het vervangingsplan wanneer het ecologisch onderzoek is afgerond en met TenneT besproken is hoe hoog de nieuwe beplanting mag worden.

Waarom zijn de kap- en snoeiwerkzaamheden nodig

Als we niets doen, kunnen de bomen in dit deel van het park in contact komen met de hoogspanningsverbinding. Dat kan leiden tot brand, elektrocutiegevaar en losgekomen hoogspanningslijnen. De hoogspanningsverbinding kan beschadigd raken waardoor de leveringszekerheid van elektriciteit in een groot deel van de provincie Utrecht in gevaar komt.