Al dertig jaar en nog helemaal van deze tijd.
Al dertig jaar en nog helemaal van deze tijd.

Wereldwinkel Maarssen bestaat 30 jaar Boodschap is nog steeds erg actueel

Nieuws

MAARSSEN > Na 30 jaar is de boodschap misschien nog wel urgenter dan ooit.

Eerlijke handel en duurzaamheid is het belang van ons allemaal en daarom heeft de Wereldwinkel in Maarssen nog steeds bestaansrecht, ook nu anno 2022 bij het 30-jarig bestaan. De wortels liggen al in In 1987 bij de oprichting van Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Maarssen (WOM), opgericht mede door burgemeester Ed d’Hondt. Al snel daarna worden door leden van de werkgroep geregeld derdewereldproducten verkocht achter in de r.-k. kerk in Maarssen-Dorp. In oktober 1991 is de eerste gezamenlijke vergadering van diverse werkgroepen van meerdere kerken in Maarssen, doel is de oprichting van een wereldwinkel in Maarssen. 

In maart 1992 start, als gevolg van dit gezamenlijke initiatief, de verkoop van derdewereldproducten in de Eenhoorn, parochiezaal van de r.-k. kerk aan de Breedstraat. Ook kreeg de Wereldwinkel subsidie van de gemeente en was er warme belangstelling uit de politiek voor de doelstellingen. In oktober 1996 wordt de Wereldwinkel in het pand Nassaustraat 83 geopend, op 25 augustus 2005 wordt de vestiging gesloten. De Wereldwinkel krijgt in 2005 de kans om een ander pand te huren. Dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers wordt de vroegere parochiezaal van de r.-k. kerk omgebouwd tot winkel en opent Wereldwinkel Maarssen op 10 december 2005 zijn deuren aan de Breedstraat 7. Op 25 maart 2006 is de officiële opening van de getransformeerde winkel en wordt het 15-jarig bestaan gevierd. ‘En nu het 30-jarig bestaan, we zitten nog steeds met veel plezier op deze locatie,’ aldus Els van Beurden, die wel fijntjes opmerkt dat de belangstelling uit bestuurlijk Stichtse Vecht wel erg mager is de laatste jaren. ‘We doen ons best, maar de interesse is er niet meer, terwijl onze boodschap en doelstellingen nog steeds actueel zijn. 

Wereldwinkels vinden dat handel eerlijk moet zijn. En met respect voor mens en milieu. Met menswaardige omstandigheden en zorg voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Duurzame handelsrelaties met producenten en een goede prijs voor hun producten en ondersteuning bij productontwikkeling.’ En het resultaat is een bruisende winkel, gerund door vrijwilligers, met uiteenlopende producten, allemaal fairtrade en duurzaam, vaak van gerecycled materiaal en uniek, zoals mooie sieraden van patroonhulzen van een oorlog in Eritrea, kaarsen van koolzaadolie, speelgoed, beeldjes, schalen, lampen, sjaals. koffie. Dinsdag start de speciale actiemaand met elke week nieuwe aanbiedingen, kijk op de facebookpagina. ‘Koop een betere wereld, dat kan hier in de Wereldwinkel,’ aldus Els van Beurden. Wereldwinkel Maarssen Breedstraat 7, 3603 BA Maarssen, tel. (0346) 555024, www.wereldwinkelmaarssen.nl.