Nog even omrijden naar het hart van Maarssen

Omleiding

Vechtbrug

Door Ed Kamans


MAARSSEN > Het zal op het nippertje worden, maar de gemeente verwacht dat de Evert Stokbrug op tijd klaar is voor het grote openingsfeest van de winkeliers op zaterdag 9 april.


Het hele project rond de Schippersgracht is vertraagd, maar de pontonbrug tussen de Herengracht en de Schippersgracht over de Vecht is al weg omdat per 1 april het vaarseizoen weer begint en dan moet de waterweg vrij zijn voor de recreatievaart en de rondvaarten van de rederijen. De gemeente gaat daar ook niet over, Waternet heeft de zeggenschap over de Vecht. De Evert Stokburg ligt nu al wel weer op zijn plek, maar is nog niet klaar. 

'Er is dan nog ongeveer 1 week nodig voor het afwerken en het installeren van de besturing van de brug. Afhankelijk van de voortgang verwachten wij dat de Evert Stokbrug tussen 6 en 9 april in gebruik kan worden genomen,' zo laat de gemeente weten. 'Het werd laat duidelijk dat de constructie van de opbouw van de brug gebreken vertoonde. Hier moest onderzoek naar worden gedaan en een reparatieplan opgesteld. Dit was een tegenvaller. Straks kan de gerenoveerde brug weer voor lange tijd mee. Voor het autoverkeer verandert er even weinig in de komende dagen. Zij maken tot uiterlijk 8 april nog steeds gebruik van de omleidingsroute via de Parkweg, Termeerbrug, Thorbeckelaan en Nassaustraat. Fietsers en voetgangers worden vanaf 30 maart omgeleid via de Termeerbrug. De directaanwonenden en de winkeliers zijn schriftelijk op de hoogte gesteld.'

Voor de winkeliers in het hart van Maarssen is het dus nog even doorbijten. De tijdelijke omleiding via de pontonbrug haalde al de loop uit het dorp, ook voor veel ouderen te voet en met de fiets was dat net even te lastig. En dat was in een aantal winkels te merken aan de omzet en deze nieuwe tegenvaller zorgt voor veel boosheid bij de lokale middenstanders. Volgens de gemeente is er geen reden voor een financiƫle compensatie of een ander tegemoetkoming. 'Omzetverlies is natuurlijk altijd vervelend, maar noodzakelijk onderhoud aan het openbaar gebied waar omzetverlies een gevolg van kan zijn, is helaas niet te vermijden en verplicht de gemeente niet tot compensatie. Hiervoor zijn ook geen bestaande regelingen,' zo laat de gemeente weten op vragen van VARnws over de omzetderving bij de middenstand. De grote feestdag zaterdag 9 april 'Kom over de Brug' met tal van activiteiten en acties van winkeliers is dus toch een beetje minder feestelijk dan de middenstand in het hart van Maarssen had gehoopt.