Afbeelding

Stichtse Vecht zoekt naar uitbreiding aanbod opvanglocaties Oekrainers, burgemeester brengt bezoek

Nieuws

STICHTSE VECHT > Burgemeester Reinders bracht een bezoek aan een bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen in de Ichthus-kerk in Maarssen, naast de kerk aan de Kerkweg in Maarssen Om ze zo welkom te heten, de hoop uit te spreken dat zij zich ondanks de oorlog hier thuis voelen, en de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet -Dorp 

De gemeente heeft op dit moment 186 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne beschikbaar, daarvan zijn er reeds 60 ingevuld via particuliere initiatieven. ‘De resterende 126 plekken worden aangeboden aan de Veiligheidsregio Utrecht. Op dit moment hebben we nog ca. 200 opvangplekken in onderzoek. Tijdens dit onderzoek beoordelen we of de plekken bewoonbaar zijn of op korte termijn bewoonbaar gemaakt kunnen worden. De gemeente biedt hulp bij het bewoonbaar maken van de locaties. Bijvoorbeeld door het regelen van vergunningen of door financieel bij te dragen bij het bewoonbaar maken’, aldus een woordvoer van de gemeente.

Burgemeester Reinders: “Het aanbod van particulieren is overweldigend. De gemeente krijgt studentenwoningen, recreatiewoningen, boerderijen, landgoederen, horeca, leegstaande kantoorpanden, kerkgebouwen en plekken bij gastgezinnen aangeboden. We maken daar dankbaar gebruik van en zijn onder de indruk van wat onze samenleving allemaal in het werk stelt om in Stichtse Vecht Oekraïense vluchtelingen op te vangen.”

De gemeente zoekt nog naar grotere opvanglocaties, geschikt voor een langer verblijf (minimaal 6 maanden) met zelfstandige woonruimten. Dit is een manier van opvang die minder belastend is dan de opvang in gastgezinnen. De ervaring leert ondertussen dat hier toch vaak na 1 à 2 maanden een doorstroommogelijkheid nodig is.

Leefgeld Oekraïners

Oekraïense vluchtelingen kunnen in de gemeente waarin zij verblijven aanspraak maken op leefgeld. Het leefgeld is bedoeld voor maaltijden, kleding en andere persoonlijke uitgaven. De nieuwe richtlijn (d.d. 30 maart 2022) van het Rijk gaat uit van maandbedragen: - Voor alle vluchtelingen is € 260 per maand beschikbaar per persoon. Dit komt overeen met eerdergenoemde weekbedragen. - Voor de particuliere opvang geldt dat er maandelijks een extra bedrag van € 215 voor een volwassene en € 55 voor een minderjarige wordt uitgekeerd. Dit wordt een wooncomponent genoemd. Deze bedragen zijn lager dan de weekbedragen die eerder werden gecommuniceerd door het Rijk. Vooruitlopend op een landelijke regeling, wil de gemeente dit leefgeld vanaf volgende week gaan uitkeren aan vluchtelingen uit Oekraïne in onze gemeente. 

Opvang wordt wettelijke taak burgemeesters Het kabinet gaat noodrecht inzetten omdat de opvang van mensen uit Oekraïne door de toestroom van het grote aantal vluchtelingen niet via de bestaande wettelijke structuur kan. Op dit moment pakken burgemeesters de taak om vluchtelingen op te vangen op basis van vrijwilligheid op. Het is belangrijk dat de juridische grondslag goed geregeld is. Daarom ontvangen de burgemeesters binnen enkele dagen van het Rijk formeel de wettelijke taak om mensen uit Oekraïne op te vangen. Dit gebeurt op basis van de Wet verplaatsing bevolking. De burgemeesters ontvangen hiervoor de benodigde financiële middelen. Het Rijk heeft met de VNG afgesproken dat gemeenten er financieel niet op achteruitgaan.