(foto: Kasteel Nederhorst; foto: Egbert de Warle)
(foto: Kasteel Nederhorst; foto: Egbert de Warle)

Historische Kring Loenen start seizoen 2022 met interessante lezingen

Vrije tijd

LOENEN > 14 april a.s. LEZING KASTEEL NEDERHORST De Historische Kring Loenen verzorgt ná haar Algemene Leden Vergadering op 14 april in Cultureel centrum ’t Web, Spinnerie 15, Loenen aan de Vecht, om 20.30 uur een lezing over het terugbrengen van de woonfunctie van Kasteel Nederhorst.

Ruth van der Puijl, projectleider van Stadsherstel Amsterdam, zal deze lezing geven over de voortgang van het herbestemmingsplan van Stadsherstel Amsterdam en de Harmine Wolters Stichting. Het kasteel Nederhorst den Berg werd gesticht in de periode rond 1300 als een eenvoudige, omgrachte woontoren en zou tot in het begin van de zeventiende eeuw uitgebreid worden tot een onregelmatig complex. In ca. 1630-35 herbouwde Gerard van Reede van Nederhorst het kasteel en voorzag het van vier zeshoekige hoektorens. In de achttiende eeuw kreeg het terrein zijn huidige opzet. In 1971 brandde het kasteel gedeeltelijk af, maar werd weer opgebouwd. De afgelopen jaren is het kasteel verhuurd geweest aan verschillende commerciële partijen. In het najaar zal de Historische Kring Loenen samen met Stadsherstel een excursie organiseren naar het kasteel.

Locatie: Cultureel centrum ’t Web, Spinnerie 15, Loenen aan de Vecht

Aanvang lezing: 20:30 uur; Toegang is gratis voor leden en voor niet-leden bedraagt de entree € 3,50 incl. consumptie. Indien u ter plekke lid wordt, is de toegang gratis.

Lezing James Kennedy “Opkomst en betekenis van het verenigingsleven in Nederland” James Kennedy is hoogleraar Moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zijn bekendste werk is Nieuw Babylon in aanbouw, Nederland in de jaren zestig, uit 1995. In 2021 schreef hij het essay bij de maand van de geschiedenis: Aan het werk. Zij die hem kennen uit zijn columns in het dagblad Trouw, weten dat hij de kunst verstaat om ingewikkelde kwesties helder en duidelijk uit te leggen.

Op 19 mei 2022 komt hij voor de HKL een lezing geven over de opkomst en betekenis van het verenigingsleven in Nederland – toegespitst op het fenomeen van de Historische Kringen. Deze interessante lezing zal plaatvinden in het “Dorpshuis Vreeland”, Fetha 16, 3633 CT Vreeland. De aanvang is om 20.00 uur en de zaal is open om 19.30 uur. Graag tijdig aanwezig zijn i.v.m. het invullen van de presentielijst waarna een gratis kopje koffie voor u klaar staat.

Toegang voor leden gratis; voor niet-leden € 5,- De consumptie in de pauze is voor eigen rekening. Aanmelding via de website: www.hkloenen.nl en door het entreegeld over te maken op:

NL53 RABO 0310 654 017 o.v.v. lezing Kennedy of telefonisch bij G. Hooft van Huysduynen 06-54207470.