De vier dames zouden graag versterking krijgen. Foto: Brandweer Breukelen
De vier dames zouden graag versterking krijgen. Foto: Brandweer Breukelen

Brandweervrouwen zoeken versterking

Nieuws

Door Linda de Greef-Blok

BREUKELEN > Brandweer Breukelen zoekt 14 vrijwilligers. De vier brandweervrouwen van Breukelen houden daarom donderdag 21 april een wervingsavond voor vrouwen om te proeven van de brandweer. 

‘Ik heb nooit spijt gehad, maar het moet je liggen. Dat ervaar je door het te doen,’ zegt brandweervrouw Seline Blom (25). De brandweer is er om te blussen, hulp te verlenen bij (water)ongevallen, incidenten met gevaarlijke stoffen en om te reanimeren. ‘Mensen zien ons als helden, maar daar voel ik me ongemakkelijk bij. We doen gewoon ons ding,’ zegt Seline. Zij kwam als vierde vrouw bij het Breukelse korps. Patricia Bon-Beers (43) is sinds 2003 actief bij Brandweer Breukelen. Naast manschap is zij ook bevelvoerder. De positie op het blusvoertuig maakt haar niet uit. ‘Mijn drijfveer is om mensen te helpen. Iedereen neemt iets mee op de auto, iedereen heeft een andere achtergrond.’ In Breukelen worden 3 auto’s en een boot bemand door 33 vrijwilligers.

 Sinds de jaren ‘60 zijn er vrouwen actief. Naast de brandweerhobby hebben ze een gewoon leven, de uitrukken gaan tussendoor. Patricia is drie dagen in de week graveur en runt daarnaast het gezin met twee kinderen. De tweede vrouw bij Brandweer Breukelen werd Astrid van Leeuwen-van Kuijk (34). Zij meldde zich in 2020 en startte en behaalde de dagopleiding in 2021. Actie en klaar staan voor mens en dier trokken haar. Maar ze herkende zichzelf nooit in het beeld van de brandweervrouw. ‘Zo sportief vond ik mezelf niet.’ Na de brand in ‘t Heycop waar ze als buurtbewoner kwam helpen, bleef het kriebelen. Naast haar werk als onder andere BHV-instructeur en moeder van drie kinderen, heeft ze er diverse uitrukken opzitten. ‘Het zijn heftige dingen die we zien, maar ook al lijken we heel stoer, we zijn er voor elkaar als brandweerfamilie.’ Iets later in 2020 meldde Linda de Greef-Blok (40) zich ook aan bij Brandweer Breukelen. Als journalist schreef ze al over de brandweer. ‘Leuk, maar ik zag het mezelf niet doen, ik ben klein van stuk en mis technisch inzicht.’ Nadat een bevriende brandweerman haar als journalist meenam naar een realistische oefendag ging ze overstag. ‘Toen ik stond te blussen dacht ik ‘dit wil ik ook’. De actie en echt wat kunnen betekenen met een hobby trokken haar. Seline maakt het kwartet brandweervrouwen compleet. Ze begon in Benschop bij de jeugdbrandweer. Bijna aansluitend volgde ze de brandweeropleiding. Na haar studie werkte ze bij de bedrijfsbrandweer van het UMC Utrecht. Daarvoor haalde ze haar diploma chauffeur/pompbediener. Inmiddels is ze verhuisd naar Breukelen en adviseur Veiligheid bij een brandbeveiligingsbedrijf. 

De informatieavond op donderdag 21 april begint om 20.00 uur op de de kazerne aan de Brouwerij. Aanmelden via postcommandant Tim van Dommelen: t.van.dommelen@vru.nl.